Izvještaj UN o korupciji: Crnogorci za mito davali 480 eura

Što se tiče načina na koji su podmićivali, 70 odsto građana Crne Gore je davalo novac, 17 je čašćavalo hranom i pićem a 12,5 odsto je “darivalo” vrijedne stvari
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2011. 20:24h

Građani Crne Gore u prosjeku su državnim službenicima plaćali 233 eura mito da bi završili neke poslove, piše u novom izvještaju “Korupcija na zapadnom Balakanu” Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC).

U dokumentu se precizira da ta suma, u odnosu na troškove života i kupovnu moć, u suštini iznosi 480 eura. U poređenju sa zemljama regiona, ispred Crnogoraca su samo Makedonci koji u prosjeku za mito daju 1.212 eura, Hrvati 410, u Srbiji plaćaju 349, u BiH 222 dok je najmanje u Albaniji - 103 eura.

Najveći broj crnogorskih građana, 32 odsto, mito je davao da bi ubrzao proceduru, njih 18 odsto da bi dobili bolji tretman i okončali proceduru, a samo procenat manje podmićivao je službenike da bi izbjegli da plate kaznu.

Što se tiče načina na koji su podmićivali, 70 odsto građana Crne Gore je davalo novac, 17 je čašćavalo hranom i pićem a 12,5 odsto je “darivalo” vrijedne stvari. Svega 0,5 odsto građana je podmićivalo razmjenom usluga.

Polovina je mito davala prije nego se posao obavi, 11 odsto je to činilo istovremeno, 6,5 neposredno prije ili poslije, a petina ih je mito davala nakon obavljenog posla.

U zemljama regiona, novcem su najviše podmićivani građani Albanije, čak 99,4 odsto dok su to najmanje činili Hrvati – 44 odsto.

Procenti se odnose na posljednji plaćeni mito od strane svih onih koji su podmićivali godinu dana prije nego je istraživanje sprovedeno, a ono je rađeno u periodu septembar-oktobar prošle godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: