U hangaru ulcinjske solane nema ni grama soli

Iako su donijeli odluku o formiranju četvoročlanog stručnog tima koji će biti zadužen da realizuje ovogodišnju berbu, proces proizvodnje kasni već nekoliko mjeseci
52 pregleda 0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.05.2011. 16:22h

Solana “Bajo Sekulić” u Ulcinju živi vjerovatno najteže dane u svojoj skoro osam decenija dugoj istoriji - u do pola pokrivenom hangaru nema ni grama soli, zbog krađe trafoa na pumpnoj stanici u Đeranama u pitanje je dovedena ovogodišnja berba soli, a od 74 zaposlena samo je jedan visokoškolac, i to ekonomske struke, dok je troje njih završilo višu školu.

Zato su, saznaju ”Vijesti”, većinski vlasnici, na čelu sa novim direktorom Dragišom Rosandićem, donijeli odluku o formiranju četvoročlanog stručnog tima koji će biti zadužen da realizuje ovogodišnju berbu, iako proces proizvodnje kasni već nekoliko mjeseci.

Sagovornik “Vijesti” je kazao da je ekipa Ulcinjana, koji nijesu zaposleni u Solani, a u kojoj će biti po jedan tehnolog, hemičar, elektro i mašinski inženjer, skoro formirana. On je naglasio da uporedo teku radovi na osposobljavanju pumpe u Đeranama, sa koje se crpi voda za bazene Solane.

Rosandić je bio nedostupan, ali “Vijesti” saznaju da je fotelja direktora Solane, u kojoj je do skoro sjedjela Jelena Aleksić, više nego užarena.

On tvrdi da je Rosandić većinskog vlasnika, nakon zatečenog stanja, upozorio da se bez stručne i finansijski stabilne akcije ovogodišnja berba može smatrati izgubljenom.

Uvoz soli nije prioritet

Rosandić je bio nedostupan, ali “Vijesti” saznaju da je fotelja direktora Solane, u kojoj je do skoro sjedjela Jelena Aleksić, više nego užarena.

Prema saznanjima “Vijesti”, osim nemaštine, kadrovskog hendikepa i katastrofalne starosne strukture zaposlenih, od kojih je većina na vrhu druge polovine radnog vijeka, Rosandić je naslijedio i dugovanja u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura, dok se radnicima zarade duguju od januara, iako su već dvije godine na pukom minimalcu.

Solana odsjeća na potpuno iscijeđeni limun i na bolesan organizam bez zdravog tkiva.

On je dodao da uvoz soli sada nije prioritet većinskog vlasnika.

“Svi su usredsređeni da se obave pripreme za berbu. A, o uvozu soli, vjerovatno kasnije”, kazao je on.

Prije uvođenja programiranog stečaja u Solani su bila 22 zaposlena sa visokom stručnom spremom, od kojih je većina bila usko vezana za proizvodni proces. Zajedno sa Aleksićkom, odmah nakon Nove godine Solanu je napustio i dugogodišnji rukovodilac berbe Miodrag Radulović.

Solana odsjeća na potpuno iscijeđeni limun i na bolesan organizam bez zdravog tkiva.

Vidjećemo šta će biti, ali treba preživjeti do berbe, ako je bude, ocijenili su u upravi

Bonus video: