Kolašin 7 godina nije raspisao konkurs za dodjelu novca NVO sektoru

Lokalna uprava je „izlazila u susret“ nekim NVO aktivistima, iako to nije činjeno na osnovu raspisanog konkursa i unaprijed utvrđenih kriterijuma.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 16:20h

Lokalna uprava, i pored zakonske obaveze, skoro sedam godina nije objavljivala konkurs kojim bi se dodjeljivala novčana sredstva nevladinim organizacijama u Kolašinu.

Posljednji put je to učinjeno 2004. godine, kada je za projekte civilnog sektora u Kolašinu opredijeljeno oko 5.000 eura, a novac je dobilo pet NVO, odnosno sve koje su i konkurisale. Takvo stanje značajno ograničava aktivnosti građanskih aktivista, kažu u nekim NVO.

Branka Golubović iz NVO „Roditelji za učenike“, u okviru koje je i Kolašinsko amatersko pozorište, kaže da je sve što su do sada dobili od lokalne uprave 900 eura, prije skoro sedam godina, čime je finansiran rad na jednoj od predstava.

“Sve ove godine, od 2004, lokalna uprava nije raspisivala konkurse, niti smo mogli da kandidujemo projekte. Obaveza lokalne uprave je da sarađuje na taj način sa NVO sektorom, a da se novac raspodjeljuje na transparentan način i na osnovu opštepoznatih kriterijuma, prema vrijednosti projekta.

Za aktivnosti Kolašinskog amaterskog pozorišta do sada smo koristili novac iz državnih fondova namijenjenih NVO sektoru, a za premijeru povodom obilježavanja sedam godina pozorišta, finansijski nam je pomoglo Ministarstvo kulture. Nije mi poznato da li i koliko lokalna uprava pomaže nekoj od kolašinskih NVO, ali, svakako, imamo zamjerke zbog toga što se to ne radi na osnovu raspisanog konkursa”, kazala je Golubović.

Slično misle i u Udruženju likovnih umjetnika, a i oni su posljednji put 2004. dobili na konkursu koji je raspisala lokalna uprava, novac za jedan od svojih projekata.

U nekim NVO nijesu nezadovoljni odnosom lokalne uprave. Mada nerado govore o kolikim iznosima je riječ i u koju su svrhu upotrijebljeni, kažu da su im lokalni čelnici nekoliko puta pomagali.

Prema tim informacijama, lokalna uprava je „izlazila u susret“ nekim NVO aktivistima, iako to nije činjeno na osnovu raspisanog konkursa i unaprijed utvrđenih kriterijuma.

U Kolašinu je registrovano oko 50 NVO organizacija i pored činjenice da mnoge od njih postoje samo „na papiru“ i da od osnivanja nijesu imali nikakvu značajniju aktivnost, ipak, desetak organizacija je vrlo aktivno i svojim projektima već su postali prepoznatljivi činioci društvenog života.

U mnogima imaju spremne projekte na čiju se realizaciju čeka dok lokalna uprava ne riješi da raspiše konkurs na kojem bi se kandidovali.

Opština: Kriza je

Sekretar za ekonomiju i finansije Luka Medenica potvrdio je da godinama nije raspisivan konkurs za finansiranje projekata NVO sektora.

“Razlog za to je kriza i nezavidna finansijska situacija u kojoj se Opština nalazi. Nijesmo raspisivali konkurse, ali ne znam tačno koliko dugo. Međutim, nije tačno da ne pomažemo NVO sektoru.

U nekoliko navrata kada su zatražili novac, dali smo koliko smo mogli. Na primjer, pomagali smo penzionere, SUBNOR, zatim neka sportska udruženja, a nekim NVO je dodijeljeno i zemljište.

Čim situacija bude bolja, biće i raspisivani konkursi i finansirani projekti NVO, kazao je Medenica.

Bonus video: