Ne zna se tačan broj mladih koji imaju problema sa mentalnim zdravljem

Čak 55 odsto, uzrasta od 15 do 30 godina, konzumira alkohol, 11 odsto onih koji imaju od 12 do 18 godina godišnje se napije nekoliko puta...
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 15:38h

U cilju unapređenja mentalnog zdravlja i smanjenja liječenja, posebno u psihijatrijskim bolnicama, NVO „Humanitarac“ je, u saradnji sa italijanskom organizacijom COSV, organizovala seminar na temu „Mentalno zdravlje mladih“.

„U Crnoj Gori ne postoji zvanična statistika o broju mentalno oboljelih i sve se svodi na parcijalnim istraživanjima. Ono što je evidentno to je da kod nas postoji značajan broj mladih sa problemima mentalnog zdravlja. Poremećaji koji su na vrhu ljestvice su alkohol i narkotici“, kazala je dr Ivana Durutović, jedan od predavača.

Podaci, kazala je Durutović, su više nego alarmantni, “tako da se zajednica mora pozabaviti problemom”.

„Čak 55 odsto mladih u Crnoj Gori, uzrasta od 15 do 30 godina, konzumira alkohol, 11 odsto je onih koji imaju od 12 do 18 godina i godišnje se napiju nekoliko puta, dok više od četiri odsto populacije tog uzrasta pokazuje znakove zavisnosti od alkohola.

Nemamo tačan podatak u kom procentu je narkomanija kod nas u porastu, ali znamo da je, nažalost, sve više mladih koji koriste narkotike“, istakla je Durutović.

Pored alkoholizma i narkomanije postoje i drugi problemi kada je u pitanju mentalno zdravlje, a depresija je ta koja prednjači. Najbolji pokazatelj za to je sve veći broj ljudi koji su skloni suicidu.

„Da čudo bude veće, pored svih tih problema, u našoj zemlji nema odjeljenja dječje psihijatrije, niti infrastrukture za tako nešto. Zato i želimo da iskustva iz Italije, u onom procentu u kojem nam to sredina dozvoli, prenesemo i u Crnu Goru“, kazala je Durutovićeva.

Alesandro Brulo, koordinator COSV za Balkan, kazao je da je njihova uloga u projektu, čija tema je socijalno-ekonomski razvoj u Crnoj Gori, angažovanje međunarodnih eksperata.

Seminar o mentalnom zdravlju mladih sproveden je u okviru projekta „Uspostavljanje održivog servisa usluga organizacija civilnog društva, u saradnji sa lokalnim samoupravama u Crnoj Gori“.

Bonus video: