Ombudsman poziva nadležne da spriječe govor mržnje prema LGBT populaciji

Prisutne prijetnje i govor mržnje prema pripadnicima LGBT populacije su na “nekim fejsbuk stranicama, a u vezi sa održavanjem Parade ponosa”
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 13:16h

Crnogorski Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je nadležne organe da preduzmu neophodne mjere i radnje kako bi se suzbio govor mržnje i prijetnje pripadnicima LGBT populacije.

Iz institucije ombudsmana je saopšteno da je primila pet pritužbi od nevladinih organizacija i pripadnika LGBT populacije i dva predloga za podnošenje inicijativa.

Navodi se da su prisutne prijetnje i govor mržnje prema pripadnicima LGBT populacije na “nekim fejsbuk stranicama, a u vezi sa održavanjem Parade ponosa”.

Zaštitnik očekuje da će nadležni državni organi preduzeti sve potrebne mjere u cilju adekvatne zaštite tih osoba.

“S tim u vezi Zaštitnik poziva te organe da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzmu neophodne mjere i radnje kako bi se suzbio govor mržnje i prijetnje pripadnicima LGBT populacije”, saopšteno je iz te institucije.

Doprinosi podizanju svijesti građana

Navodi se da im se povodom Parade ponosa, obratila NVO LGBT Forum Progres sa dvije pritužbe koje se odnose na neadekvatno postupanje jednog državnog organa po podnijetim prijavama.

“Zaštitnik je tim povodom pokrenuo ispitni postupak i zatražio od tog državnog organa da se izjasni na navode sadržane u pritužbama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da organizator Parade ponosa NVO LGBT Forum Progres nije obratio instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u vezi članstva u organizacionom odboru.

Ističe se da ombudsman i njegovi predstavnici učestvuju na svim okruglim stolovima, konferencijama, kao i televizijskim emisijama o ovoj temi. “Na taj nacin doprinose podizanju svijesti građana po pitanju unapređenja poštovanja prava LGBT osoba u Crnoj Gori".

"Nakon donošenja novog Zakona o Zaštitniku, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi skupštinske procedure planiramo informativnu kampanju, sa ciljem promovisanja novih nadležnosti Zaštitnika po pitanju zaštite od svih oblika diskriminacije, pa i po osnovu rodnog identiteta i seksualne orjentacije”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: