Turisti iz Srbije besplatno će se liječiti u Crnoj Gori

Ukoliko ponesu potvrdu iz Srbije koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje imaće pravo na besplatnu medicinsku pomoć
0 komentar(a)
turisti, Foto: Arhiva Vijesti
turisti, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.05.2011. 12:21h

Turisti iz Srbije koji tokom ljeta borave u Crnoj Gori imaće pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć, samo ako ponesu potvrdu iz Srbije koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Da bi dobili tu potvrdu, građani Srbije od svog izabranog ljekara treba da traže potvrdu o zdravstvenom stanju koju će ovjeriti ljekarska komisija matične filijale RZZO.

Ta potvrda je besplatna.

Hronični ili akutni pacijenti, kako naglašavaju u RZZO, ne mogu dobiti potvrdu, jer njihovo zdravstveno stanje zahtjeva često pružanje zdravstvenih usluga koje spadaju u usluge dugoročnog liječenja, a ne trenutne ugroženosti života.

Pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć sa potvrdom od RZZO, zdravstveni osiguranici iz Srbije imaju u svim zemljama sa kojima je potpisan Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju, dok se u ostalim zemljama ta usluga plaća, ali se troškovi naknadno refundiraju od RZZO, ukoliko ljekarska komisija utvrdi da se radilo ohitnom medicinskom stanju.

Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju Srbija ima potpisan sa Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom,Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Njemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Bugarskom.

Bonus video: