Tokom četiri mjeseca 37 dana zagađen vazduh u Podgorici

U cilju boljeg sagledavanja stanja u ovoj oblasti, „Green home“ je odlučio da u narednim danima postavi dva uređaja za mjerenje PM2,5 i PM10 čestica na dvije lokacije u Podgorici
62 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.04.2018. 06:37h

Godišnja granična vrijednost koncentracije PM10 čestica u Podgorici je prekoračena u svega četiri zimska mjeseca.

Povećana koncentracija praškastih čestica PM10 je tokom novembra i decembra, kao i tokom januara i februara ove godine, zabilježena tokom 37 dana, iako ne bi smjela biti prekoračena više od 35 puta godišnje.

Iz nevladine organizacije „Green home“ ističu da je posebno važno unaprijediti monitoring kvaliteta vazduha postavljanjem dodatnih mjernih stanica.

„Kada je u pitanju PM2,5, s obzirom da ne postoji monitoring nemoguće je utvrditi stanje i uticaj ovih čestica na zagađenost. Monitoring kvaliteta vazduha treba da bude polazna tačka i osnova u planiranju mjera unapređenja kvaliteta vazduha“, smatra Diana Milev Čavor iz NVO „Green home“.

Mjerna stanica koja konstantno prati kvalitet vazduha nalazi se u blizini stare zgrade Vlade Crne Gore u centru Podgorice. Od 2014. godine i Glavni grad kontinuirano vrši monitoring kvaliteta vazduha na nekoliko lokacija na području grada.

U cilju boljeg sagledavanja stanja u ovoj oblasti, „Green home“ je odlučio da u narednim danima postavi dva uređaja za mjerenje PM2,5 i PM10 čestica na dvije lokacije u Podgorici.

„Na ovaj način kontinuirano ćemo pratiti zagađenje vazduha i tokom i van grejne sezone“, istakla je Milev Čavor.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine ranije je najavljeno da će u okviru IPA projekta tokom ove godine nabaviti opremu, koja će obuhvatiti i instrumente za monitoring PM2,5 čestica.

Na kvalitet vazduha, pojašnjava Milev Čavor, najviše utiču emisije koje su rezultat sagorijevanja goriva u velikim i malim ložištima i u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

„Emisije iz drumskog saobraćaja takođe imaju veliki i kontinuirani uticaj na stanje vazduha u Podgorici, imajući u vidu činjenicu velikog broja registrovanih motornih vozila u Podgorici, prosječnu starost automobila od oko 15 godina, kao i tip goriva koje se koristi u vozilima“, napominje Milev Čavor.

Bonus video: