Mještani Đenovića negoduju zbog gradnje trospratnice, zaklanja im pogled na more

Mještani negoduju jer smatraju da se grubo narušava ambijentalnost.
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 15:25h

Slikovita hercegnovska obala sa mandraćima, intimnim plažama i privatnim kućama skladno uklopljenim u pejzaž, kakvu mnogi pamte još prije samo tri decenije, ustuknula je pred betonom i matadonskim građevinama koje niču na samoj obali.

Posljednji u nizu takvih primjera je rekonstrukcija objekta poznatog kao Bebina koliba, na plaži u Đenovićima, građena početkom prošlog vijeka. Na mjestu stare kućice niče trospratnica, projektovana na 525 kvadrata.

Prvim komšijama zaklonjen je pogled na more, a mještani negoduju jer smatraju da se grubo narušava ambijentalnost tog primorskog mjesta.

Prvim komšijama zaklonjen je pogled na more, a mještani negoduju jer smatraju da se grubo narušava ambijentalnost tog primorskog mjesta. Iz mjesne zajednice su se obraćali lokalnoj upravi iz koje je stigao odgovor da su nenadležni za građenje na pjeni od mora. Kažu i da su slali inspekciju, “koja je mogla samo da konstatuje da investitor, firma “Dobar sat”, ima urednu građevinsku dozvolu i da je poštuje.

Iz JP Morsko dobro, koje gazduje obalom, podsjećaju da je prije pet godina sva nadležnost za izdavanje dozvola prešla na Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Njima je ostalo da “kontrolišu da li se izvođač pridržava plana, što je u slučaju u Đenovićima korektno do u centimetar”.

Iz Morskog dobra ističu da je njihova naležnost da spriječe i krivično sankcionišu, pa i sruše nelegalne objekte, ali da sa dobijenom dozvolom “nema polemike”.

Iz Morskog dobra ističu da je njihova naležnost da spriječe i krivično sankcionišu, pa i sruše nelegalne objekte, ali da sa dobijenom dozvolom “nema polemike”.

Međutim, Morsko dobro je konstatovalo da je investitor trospratnice u Đenovićima, izvodeći radove u moru, zatrpao obližnji mandrać. Njegova obaveza je, što stoji i u dozvoli, da po završetku gradnje, u maju naredne godine, uredi na odgovarajući način privezište za čamce.

Firma “Dobar sat” je prije više od godinu dobila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju stare porodične kuće. Šta je resorno ministarstvo rukovodilo kada se saglasilo sa rekonstrukcijom koja prevazilazi gabarite stare kuće i koja je izazvala oštre reakcije građana, ali i dijela stručne javnosti?

“Ministarstvo je lani izdalo građevinsku dozvolu na osnovu urbanističko-tehničkih uslova (UT) izdatim u skladu sa DUP-om Đenovića”, kaže Milica Abramović, savjetnica u sektoru za izdavanje građevinskih dozvola Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Urbanističko-tehnički uslovi podrazumijevaju rekonstrukciju tog stambenog objekta, uz povećanje gabarita, kako u horizontalnom nivou, tako i spratnosti, uz poštovanje svih urbanističkih pravila datih planom”, navodi Abramović i objašnjava da je “ispunjen koeficijent zauzetosti na osnovi od 175 metara kvadratnih”.

“Glavni projekat, na osnovu kojeg smo izdali građevinsku dozvolu, u potpunosti je ispoštovao sve zadate urbanističke parametre i uradio projekat u skladu sa zakonom”, tvrdi Abramović.

Investitor je platio sve potrebne dozvole. Proizilazi, kažu mještani, “da je samo važno ’namaći’ pare u državnu ili opštinsku kasu, a briga o prostoru u tom slučaju je sporedna stavka”.

Galerija

Bonus video: