Crna Gora poslala Srbiji i Hrvatskoj 14 zahtjeva za izručenje

Iz Ministarstva su saopštili da je Crna Gora do sada dobila zahtjeve za izručenje šest državljana i da je u pet slučajeva dozvolila izručenja, dok je jedan postupak u toku
124 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo pravde, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ministarstvo pravde, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2011. 11:39h

Dosadašnja primjena sporazuma o izručenju sopstvenih državljana dala je značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i doprinijeće jačanju povjerenja između država regiona, ocijenjeno je iz Ministarstva pravde.

Crna Gora je zaključila bilateralne ugovore o izručenju sa Hrvatskom i Srbijom.

Iz Ministarstva su saopštili da je Crna Gora do sada dobila zahtjeve za izručenje šest državljana i da je u pet slučajeva dozvolila izručenja, dok je jedan postupak u toku.

„Crna Gora je uputila Srbiji i Hrvatskoj 14 zahtjeva za izručenje njihovih državljana. Od toga, izručenje je dozvoljeno u četiri slučaja, jedna molba je odbijena, četiri su povučene i pet predmeta je u postupku“, naveli su iz tog Vladinog resora.

Na taj način, smatraju u Ministarstvu, Crna Gora usvaja principe koji će olakšati primjenu propisa Evropske unije, koji predviđaju da države članice međusobno izručuju svoje državljane.

Oni očekuju da će takvi ugovori u narednom periodu biti zaključeni i sa drugim državama regiona.

„Jedna od njih je i Makedonija koja je već inicirala da sa Crnom Gorom potpiše ovakav ugovor“, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: