"Ovo je nezamislivo u civilizovanom svijetu!"

Mještani Beransela započeli su treću blokadu divljeg smetlišta na Vasovim vodama, nakon što su se, kao što su i najavili, simbolično, u minut do dvanaest, okupili na saboru u selu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 16:03h

Predsjednik Mjesne zajednice Tiho Bogavac rekao je da Beranselci ne traže ništa osim da se poštuje zakon o čvrstom otpadu koji je stupio na snagu još prije godinu i po.

„Oni krše zakon odlažući otpad na ovakav način. Mi tražimo da se to konačno zaustavi i da hitno počne da se sanira ovo najveće smetlište na sjeveru Crne Gore“, rekao je Bogavac.

Potpredsjednik Mjesne zajednice i član koordinacionog odbora Sveto Tomović objasnio je okupljenim mještanima da je odluka o blokadi već donesena na zboru, ali je zatražio da se oni još jednom o tome izjasne, nakon čega je uslijedila javna podrška svih prisutnih.

„Osim što je potrebna hitna sanacija, mi imamo pravo i na odštetu za sve što je na Vasovim vodama urađeno. Neke slobodne procjene kažu da je to negdje blizu tri miliona eura. Kad-tad će neko to morati da plati“ – rekao je Tomović.

U ime djece ovog prigradskog naselja koje broji preko četiri hiljade stanovnika, pismo lokalnim vlastima u kojem se traži pravo na zdrav vazduh pročitao je osmogodišnji Nikola Babić.

Stop kamionima sa smećem

Mještani Beransela su nakon toga pošli na divlje smetlište, udaljeno oko osamsto metara od mjesta gdje su se okupili. Oni su iznad puta koji vodi ka deponiji postavili natpis – „stop kamionima sa smećem“, a na ulazu u deponiju parkirali jedno teško vozilo.

Njima je podršku dao i Amerikanac iz Čikaga, Konrad Broder, koji je rekao da nešto slično na otvorenom prostoru nije nigdje vidio.

„Jovan Lončar je moj prijatelj i ja nijesam mogao da vjerujem u ono što mi je pričao. Došao sam da vidim tu planinu smeća. Ovo je nešto strašno i nezamislivo u civilizovanom svijetu“, rekao je Broder.

Na diviljem smetlištu na Vasovim vodama JP Komunalno odlaže otpad već skoro šest godina, i za to vrijeme tu je nakupljeno više od pola miliona tona smeća, uključujući i opasni medicinski otpad.

Prvi protesti mještana Beransela počeli su u novembru prošle godine

Smetlište nema upotrebnu dozvolu, a lokalne vlasti uprkos protivljenjima Beranselaca planiraju da na ovom mjestu grade sanitarnu deponiju za sedam opština i reciklažni centar.

U međuvremenu smeće se sve više gomila, a nedavno je na toj lokaciji odloženo i preko stotinu ubijenih pasa lutalica, zbog čega je veterinarska inspekcija napisala prijavu odgovornom licu u Komunalnom preduzeću.

Nova smetnja za "smetnju posjeda"

Prvi protesti mještana Beransela počeli su u novembru prošle godine. Ta blokada je razbijena donošenjem privremenih mjera. Kada je Viši sud oborio tu odluku, uslijedila je druga blokada krajem prošle godine, doček Nove godine na deponiji i dvanaest dana agonije za komunalce.

Beranselo je zbog svega što se u tom prigradskom naselju dešava, privuklo pažnju šire crnogorske javnosti

Lokalne vlasti su poslije neuspjelih pregovora i ubjeđivanja podnijele novu tužbu, „za smetnju posjeda“ protiv MZ, Savjeta od 45 građana. Osnovni sud je tužbu protiv MZ i Savjeta odbacio, dok je suđenje građanima po drugi put odloženo. Beranselci vjeruju da se to radi smišljeno.

Odlaganje suđenja mještanima za početak jula, prije nekoliko dana, bio je vrhunac i kap koja je prelila čašu, kada je i donesena odluka da se počne sa trećom blokadom.

Rukovodstvo Mjesne zajednice ističe, ipak, da odluka o blokadi nije ni ishitrena ni nepromišljena, već da predstavlja posljedicu ignorantskog odnosa prema njima i njihovim zahtjevima.

Beranselo je zbog svega što se u tom prigradskom naselju dešava, privuklo pažnju šire crnogorske javnosti i postalo, kako kažu mještani, „simbol otpora bezakonju“.

Mještani nisu blokirali puteve

Za vrijeme okupljanja mještana Beransela nije bilo policije niti predstavnika Opštine. Mještani ni jednog trenutka nijesu blokirali puteve i saobraćajnice.

Tek po završetku skupa rukovodstvo Mjesne zajednice je dobilo poziv iz lokalne uprave da dođu na razgovor, koji, međutim, nije dao nikakav rezultat. Beranselci nijesu pristali da povuku odluku o blokadi.

„Jedino što smo se dogovorili je da se što prije održi sastanak sa resornim ministrom. Mi smo tražili da se do okončanja sudskih sporova otpad odlaže na nekom drugom mjestu, ali to nije prihvaćeno. Blokada ostaje“, rekao je predsjednik MZ Tiho Bogavac.

Naknadno je intervenisala i policija koja je na zahtjev Opštine naložila da se ukloni parkirani kamion sa ulaza u deponiju. Mještani su na to pristali, ali uz čvrsto obećanje da se smeće do daljnjeg neće odlagati. Oni će iz naselja u grupama koje su napravili biti stalno na stražama i kontrolisati taj dogovor.

Bonus video: