Maturanti sa Žabljaka se uključili u kontrolu saobraćaja

Direktor škole Živorad Bojović hvali ovakve akcije policije koje po više osnova daju pozitivne efekte kod ove populacije.
110 pregleda 0 komentar(a)
Maturanti Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Maturanti Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.05.2011. 12:18h

Grupa maturanata srednje mješovite škole «17 septembar» iz Žabljaka se aktivno uključila u rad patrola za kontrolu saobraćaćaja i sa policajcima provjeravala brzinu kretanja i ispravnost vozila i vozača.

To je plod saradnje ovih ustanova kroz kampanju «Policija u zajednici» za koju direktor škole Živorad Bojović i načelnik ispostave policije Dragan Slavulj kažu da je veoma uspješna i traje već dugo vremena.

Prošle godine žabljački srednjoškolci vidjeli su kako radi dežurna služba policije, bili su na graničnom prelazu gdje su se informisali o upotrebi dresiranog psa u otkrivanju narkotika. Ove godine obišli policijsku akademiju i forenzički centar u Danilovgradu.

Nedavno je jedan školski čas protekao u u upoznavanju učenika sa poslovima policije, njihovom preventivnom djelovanju na bezbjednosti đaka, problematici i rješenjima maloljetničke delikvencije, nedozvoljenom točenju alkohola maloljetnim licima i boravak u objektima sa igrama na sreću i kockarnicama.

Direktor škole Živorad Bojović hvali ovakve akcije policije koje po više osnova daju pozitivne efekte kod ove populacije.

"Oni se na ovaj način upoznavaju sa pozivom policajca ali i sa stanjem u oblasti bezbjednosti saobraćaja u gradu i saobraćajnom kulturom vozača i pješaka.

Ovakve akcije daju i pedagoški efekat-, kaže Bojović i dodaje da su srednjoškolci, pod sloganom «Članovi volonterskog kluba za svoju školu», čistili školsko dvorište i pojedine djelove grada.

Načelnik policije Dragan Slavulj podsjetio je i na njihovu akciju «Pješak» čiji je cilj bezbjednost djece u saobraćaju.

"Kultura u saobraćaju u našem gradu nije na zavidnom nivou. Ne poštuju se prava pješaka u saobraćaju, nema saobraćajne signalizacije koja obavještava o školskim objektima.

Ovakvi susreti daju odgovore na brojna pitanja a najvažnije je da se učenici pril kontroli saobraćaja oslobađaju straha pri kontaktu sa nepoznatim licima ali i da se relaksiraju u komunikaciji sa policijom-, kazao je Slavulj i istakao da će ovakve aktivnosti i dalje trajati.

O priličnoj distanci i hladnom shvatanju ličnosti policajca kod žabljačkih maturanata koje je nakon predavanja u školi prešlo u veliku zainteresovanost podsjetila je profesorica Adisa Malagić.

"Do predavanja u školi, koje je održao načelnik Dragan Slavulj, đaci su bili apsolutno nezainteresovani.

Nakon toga interesovanje za rad policije naglo je naraslo pa je bilo veoma teško odrediti grupu učenika koja će sa patrolama kontrolisati saobraćaj", kazala je Adisa Malagić.

Bonus video: