Nakon četiri dana, očišćen snijeg sa "Durmitorskog prstena"

Operater na „šmitu“ sa rotofrezom Mijat Kankaraš kaže da je čišćenje počelo od objekata zadruge “Bajo Pivljanin” na Pišču i da je mašina djelovala gotovo neprekidno sve do Stožine
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 12:15h

Snjegočistač nikšićke sekcije „Crnagoraputa“ nakon četiri dana čišćenja, uklonio je snijeg sa oko 20 kilometara neprohodnog dijela regionalnog puta Plužine-Žabljak, koji se pruža istočnim predjelima Durmitora.

Operater na „šmitu“ sa rotofrezom Mijat Kankaraš kaže da je čišćenje počelo od objekata zadruge “Bajo Pivljanin” na Pišču i da je mašina djelovala gotovo neprekidno sve do Stožine, na žabljačkoj strani Durmitora.

“Nikad ranije nijesmo krenuli u čišćenje ove saobraćajnice. Iako je ponegdje bilo nameta visokih oko tri metra, snijeg nije bio zaleđen, ali nikad nije u kilometrima nije bilo više puta za čišćenje, jer se nedavnih pola metra novog snijega zadržalo na ovom dijelu puta”, kazao je Kankaraš, koji 15 godina čisti snijeg sa tog puta, ali i preko Vojnika, Krnova i Javorka.

On je sa kolegom Ilijom Mijatovićem obavio posao.

Po tradiciji, taj put je posljednji regionalni kada je u pitanju njegovo čišćenje.

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, dio je kružnog puta oko Durmitora, dugog 85 kilometara.

Veoma atraktivna turistička ponuda poznata je i kao „Durmitorski prsten“, jer opasuje ovu planinu sa svih strana, a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove, zbog čega je i pogodna za foto-safari.

Prohodnost tog puta je važna i za jezerske i pivske stočare zbog izdiga na katune, koji je obično krajem maja.

Čišćenje puta pogoduje turističkoj privredi jer je sezona raftinga Tarom odavno u zamahu, a ovo je najkraći put od Žabljaka do Šćepan polja, gdje rafteri pristaju na obalu, sjedaju u vozila i vraćaju se na Žabljak.

Galerija

Bonus video: