Imaju talenat i znanje, za takmičenja pozajmljuju instrumente od profesora

Milici je do sada za takmičenja harmoniku pozajmljivao profesor Miroslav Ilić
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 16:31h

Troje mladih Cetinjana - Milica, Ivanka i Lazar Muhadinović ne prestaju da oduševljavaju svojim muzičkim talentom i gradu pod Lovćenom donose nove nagrade.

Milica svira harmoniku, a njen brat i sestra flautu. Ipak, da talenat nije ponekad dovoljan, govori i njihova situacija. Troje mladih Cetinjana, odnosno njihovi roditelji, sebi ne mogu da obezbijede instrumente na kojima mogu da vježbaju i nastave usavršavanje.

Dosadašnji uspjeh njih troje duguju svojoj upornosti, kao i profesorima koji sa njima rade. Posljednje zavidne rezultate Muhadinovići su postigli na takmičenju mladih muzičara Crne Gore u Kotoru.

Ne može van zemlje bez adekvatnog instrumenta

Milica je u triju harmonika osvojila Zlatnu liru, a njena sestra Ivanka istu nagradu u kategoriji solo flauta. Ivanka se iz Kotora vratila sa još jednom Zlatnom lirom, koju je osvojila sa orkestrom iz svoje škole, i Srebrnom lirom, koja joj je pripala u kategoriji kamernih sastava. Sa te tri nagrade Ivanka je bila najuspješniji takmičar u konkurenciji od oko 450 učesnika.

Porodica Muhadinović kaže da je neizmjerno zahvalna profesorima

Najmlađi član porodičnog trija, Lazar, osvojio je specijalnu nagradu žirija i tako postao jedini flautista u Crnoj Gori koji se njome okitio. Brat i sestra flautisti osvojili su i vrijedne nagrade na takmičenju duvača „Davorin Jenko“ u Beogradu, a u junu će učestvovati na takmičenju u Ohridu.

Nažalost, njihova sestra Milica ove godine ne može da se takmiči u međunarodnoj konkurenciji zbog nedostatka adekvatnog instrumenta koji je veoma skup.

Profesor Ilić i profesorica Lekić priskaču u pomoć

Na dosadašnja takmičenja išla je samo zahvaljujući svom profesoru kamerne muzike Miroslavu Iliću, koji joj je pozajmio svoju harmoniku.

Muhadinovići, ipak, vjeruju da će nekako naći sredstva za instrumente do početka naredne školske godine

Slične probleme porodica ima i sa flautom. Ali, opet u pomoć priskače profesorica, ovog puta cetinjske Muzičke akademije, docent Žana Lekić, koja je Lazarova profesorica flaute, i zahvaljujući kojoj je dječak i nastavio školovanje.

Porodica Muhadinović kaže da je neizmjerno zahvalna profesorima, jer “njihovi gestovi govore o njima više od bilo kakvih riječi”.

Muhadinovići, ipak, vjeruju da će nekako naći sredstva za instrumente do početka naredne školske godine, kako bi nastavili svoje muzičko obrazovanje i nastavili da na najbolji mogući način predstavljaju svoj grad i državu.

Bonus video: