Pripadnici Vojske Crne Gore dobrovoljno davali krv

Ističući da su pripadnici Vojske Crne Gore uvijek rado spremni da pomognu doniravši krv, major Daković smatra da je to moralna obaveza svakog čovjeka bilo da je on u uniformi ili ne.
79 pregleda 0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.05.2011. 13:12h

Oko šezdeset pripadnika Vojske Crne Gore se u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici odazvalo dobrovoljnoj akciji davanja krvi, dok će njih oko sedamdeset to učiniti sjutra.

Pripadnici vojske i Ministarstva odbrane Crne Gore, prema riječima savjetnika u ministarstvu pukovnika Predraga Rakočevića, već treću godinu se odazivaju ovakvim akcijama, u onim opštinama u kojima postoje jedinice vojske.

“Obilježavanje Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi bio je dobar povod da se organizuje današnja akcija kojoj se ukupno odazvalo 243 pripadnika vojske, što je znatno više nego prethodnih godina”, kazao je Rakočević.

On je dodao da će Vojska Crne Gore i u buduće podržavati slične akcije, rukovodeći se time da je dobrovoljno davalaštvo krvi jedan od najhumanijih gestova, čime je svaki pojedinac u prilici da nekome spasi život.

“Takođe, na taj način u prilici smo da pomognemo Zavodu i državi, da se obezbijede rezervne količine sigurne krvi za potrebe naših građana”, kazao je Rakočević.

On je naglasio da ta institucija ima veoma dobru saradnju sa Zavodom, te da su im njihovi pripadnici, uvijek na raspolaganju i u hitnim slučajevima, kada je krv neophodna.

Ističući da organizovanje tako velikh akcija neophodno Zavodu i društvu, prije svega, referent Zavoda Ivanka Nikolić istakla je zadovoljstvo zbog velikog odziva pripadnika vojske, sigurna da će se tradicija njihove dobre saradnje nastaviti.

“Vojska Crne Gore tradicionalno dva puta godišnje organizuje akcije dobrovoljnog davalašta, a uz to su uvijek rasploženi da nam izađu u susret kada nam je, u nedostatku određenih krvnih grupa ,to neophodno”, kazala je Nikolić.

Major Ilija Daković koji se jutros sa svojim kolegama odazvao akciji, to je učino po, kako je kazao trinaest, četrnaesti put u životu.

“Posljednjih godina sigurno barem jednom tokom godine dam krv, jer smatra da je to ne samo human gest već i obaveza prema društvu svakog pojedinca”, kazao je Daković.

Ističući da su pripadnici Vojske Crne Gore uvijek rado spremni da pomognu doniravši krv, on smatra da je to moralna obaveza svakog čovjeka bilo da je on u uniformi ili ne.

“Još od studenskih dana shvatio sam koliko je značajno kada ste u prilici da sa malo volje, spasite nekome život”, kazao je Daković.

Pripadnici vojske krv su davali i u Nikšiću, Baru i Pljevljima.

Bonus video: