Počela regionalna konferencija o nuklearnoj energiji

Predsjednik Crnogorske akademija nauka i umjetnosti Momir Đurović istakao je da pobornici ekologije i nuklearne energije nikada neće biti najbolji prijatelji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 12:27h

Crna Gora ima jasnu viziju razvoja energetskog sektora i slijedi ih sa ciljem da značajno doprinese stabilnosti u regionu, poručeno je na otvaranju regionalne konferencije “Nuklearna energija – globalni trendovi i perspektive u jugoistočnoj Evropi”.

Pomoćnik ministra ekonomije za Sektor energetike Miodrag Čanović kazao je da je crnogorska Vlada prepoznala energetske potencijale zemlje, te da da je odlučna da ih valorizuje.

“Vlada je uzimajući u obzir da je Crna Gora sebe proglasila ekološkom državom u strateške planove uključila načine kako da očuva i zaštiti životnu sredinu”, poručio je on.

Čanović je podsjetio da nuklearna energija nije jednako distribuirana u svijetu, te da je može priuštiti svega 30 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja.

On je kazao da na starom kontinentu više od trećine električne energije proizvedu nuklearne elektrane, dok u zemljama jugoistočne Evrope samo nekoliko njih vlada nuklearnom tehnologijom.

Predsjednik Crnogorske akademija nauka i umjetnosti Momir Đurović istakao je da pobornici ekologije i nuklearne energije nikada neće biti najbolji prijatelji.

On je iznio podatak da su 437 nuklearna reaktora aktivna u 30 zemalja svijeta, te zamjena ove vrste obnovljivim izvorima energije izgleda nemoguće.

“Solarna energija može teorijski da funkcioniše, ali još uvijek nije prihvatljiva zbog specijalnih uređaja koji puno koštaju. U odnosu na solarnu i energiju vjetra nuklearna je mnogo ekonomičnija i obezbjeđuje kontinuiranu energetsku snagu”, kazao je Đurović.

Ipak, on je poručio da nakon incidenta u Fukušimi nije preporučljivo ni razgovarati o nuklearkama.

Konferenciju, koja se završava danas, organizovala je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Ona je okupila naučnike i specijaliste iz te oblasti angažovane na različitim akademijama nauka, univerziteta, instituta, centara, ministarstva, nacionalnih agencija i nevladinih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Albanije, Moldavije, Češke, Litvanije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Ukrajine, Austrije i Turske.

Bonus video: