Izbor sudije ili odgađanje?

Komisija, formirana odlukom crnogorske Vlade, predložila je predsjednika i sudiju podgoričkog Višeg suda Borisa Savića i Mirjanu Popović, kao i profesoricu Pravnog fakulteta Ivanu Jelić, za kandidate za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava
191 pregleda 2 komentar(a)
Ivana Jelić, Foto: Vlada Crne Gore
Ivana Jelić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.04.2018. 15:01h

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) do kraja aprila trebalo bi da glasa o novom crnogorskom sudiji Suda za ljudska prava u Strazburu, potvrđeno je “Vijestima” iz PSSE.

Nije isključeno ni da će izbor biti odgođen, ukoliko Komitet eksperata PSSE utvrdi da je neki od kandidata značajno bolji u odnosu na ostale, jer to navodi na sumnju da država protežira svog kandidata.

Komisija, formirana odlukom crnogorske Vlade, predložila je predsjednika i sudiju podgoričkog Višeg suda Borisa Savića i Mirjanu Popović, kao i profesoricu Pravnog fakulteta Ivanu Jelić, za kandidate za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Sud za ljudska prava traži besprekorne sudije, koje iza sebe imaju godine iskustva u oblasti ljudskih prava, stoji na sajtu PSSE.

Ukoliko Komitet prethodno utvrdi da neki od kandidata ne zadovoljava kriterijume Suda, preporučuje zemlji da pošalje zamjenu.

“Vijesti” su ranije objavile da stručna i laička javnost spekuliše da nije isključen scenario kroz koji je 2014. prošla Srbija, kada je PSSE odgodio izbor jer jedan od kandidata nije ispunjavao tražene uslove.

Sagovornici “Vijesti” tada su objasnili da je ovakav scenario uobičajen ukoliko je primjetna bitna razlika u kvalitetu biografija i znanja predloženih kandidata, što PSSE karakteriše kao miješanje države u izbor.

Aktuelni sudija iz Crne Gore Nebojša Vučinić, kojem je istekao mandat, tada je saopštio da nije neuobičajeno da PSSE odgodi izbor ukoliko država pošalje kandidate “koji su približno na istom nivou kad je u pitanju kvalitet”.

“Ukoliko je razlika u kvalitetu očigledna, u PSSE to gledaju kao protežiranje države kandidata sa najvećim referencama”, objasnio je profesor Vučinić “Vijestima”.

Bonus video: