Sportsko-ribolovni klubovi doprinose suzbijanju krivolova u NP Skadarsko jezero

Kako ističu iz Nacionalnih parkova Crne Gore, od velikog je značaja saradnja svih subjekata koji učestvuju u procesima njihove zaštite i očuvanja kojima se štiti ukupno bogato prirodno nasljeđe NPCG
87 pregleda 1 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: NPCG
NP Skadarsko jezero, Foto: NPCG
Ažurirano: 06.04.2018. 14:55h

Sportsko-ribolovni klubovi NVO „Tim za zaštitu šarana“, SRK „Nikšić“ i SRK „Podgorica“ od početka ribolovnog zabrana učestvuju u očuvanju ribljeg fonda i ujedno doprinose suzbijanju krivolova u vrijeme ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

„Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i staništa brojnih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Zbog toga je od velikog značaja saradnja svih subjekata koji učestvuju u procesima njihove zaštite i očuvanja kojima se štiti ukupno bogato prirodno nasljeđe NPCG. Isto tako, od velikog je značaja podrška koju JPNPCG dobija od brojnih organizacija kao što je to primjer sa NVO „Tim za zaštitu šarana“, SRK „Nikšić“ i SRK „Podgorica“ koji od početka ribolovnog zabrana učestvuju u zaštiti ribljeg fonda i suzbijanju krivolova u NP Skadarsko jezero“, kazao je direktor NPCG Elvir Klica povodom saradnje sa ovim organizacijama. U planu su, kako se dodaje, i slične aktivnosti u saradnji sa volonterima.

Iz NPCG ističu da je Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa članovima SRK Nikšić, uveče 3. aprila, prilikom kontrole akvatorijuma, zatekla dvije osobe u krivolovu i tom prilikom oduzela: čun, pentu, osti, plinsku bocu i plinsku lampu.

"Lica su procesuirana nadležnom državnom tužiocu. Takođe je zajedničkom akcijom, te upotrebom drona, dana 27.03.2018. godine, zatečeno jedno lice u vršenju protivpravne radnje izlov ribe u vrijeme zabrana. Tom prilikom privremeno su oduzeti: čun, vanbrodski motor i 4 ribarske mreže u dužini od oko 400 metara. O istom su obaviješteni nadležni službenici Uprave Policije koji su preduzeli dalji postupak", navode iz NPCG.

U zaštiti ribljeg fonda, napominju, neizostavna je pomoć granično-pomorske policije, inspekcije za slatkovodno ribarstvo, udruženja ribara, kao i mještana.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste riba, osim jegulje, traje do 15. maja 2018. godine.

Bonus video: