U centru Podgorice bez kanalizacije, voda ulazi u dvorišta kuća

"Čitava ulica poplavi kad padne kiša, svi prilazi kućama su pod vodom"
166 pregleda 0 komentar(a)
Ulica Mirka Vešovića, Foto: Luka Zeković
Ulica Mirka Vešovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.05.2011. 17:09h

Mještani Ulice Mirka Vešovića, koja se nalazi u blizini zgrade „Šargarepa”, negoduju zbog loših uslova za život jer saobraćajnica nema kanalizaciju.

"Zbog toga kada pada kiša voda ulazi u njihova imanja i kuće. Kada su velike vrućine i skoro se svi nadaju i raduju kiši koja bi donijela dugo čekano osvježenje, oko 350 stanovnika pomenute ulice se moli da ne padne", kaže mještanka Mirjana Vujošević.

Ona je rekla da se ulica nalazi na dva minuta hoda od hotela “Crna Gora”, u gradskom jezgru i da je sramota da nemaju gradsku kanalizaciju, a ni normalne uslove za život.

"Čitava ulica poplavi kad padne kiša, svi prilazi kućama su pod vodom. Gradska kanalizacija je za nas pojam, a gradonačelnik ima preča posla nego da riješi problem ulice koja se nalazi nadomak centra grada", rekla je Vujoševićeva i dodala da 350 mještana odbijaju da plate kanalizaciju, vodu i odvoz smeća.

"Moramo da pješačimo da bismo odnijeli smeće"

Kontejnera, kaže ona, nema u ulici, najbliži su daleko 300 metara, a česte poplave izazivaju sumnju u ispravnost vode koju piju.

"Prije desetak godina je voda ušla u kuću, čitava ulica je bila pod vodom"

"Tek na kraju ulice ima kontejner za smeće. Moramo da pješačimo da bismo odnijeli smeće do njega, a “Čistoća” očekuje da dajemo novac za odvoz smeća. Pisana je peticija prije nekoliko godina, ali nije ništa pomogla, a prije skoro godinu dana sam poslala dopis gradonačelniku Miomiru Mugoši, koji još nije odgovorio", rekla je. Ona kaže da je “grijeh da se dozvoli da djeca prehlađuju i dobijaju upale pluća jer se 'skvase' na putu do škole”.

Petronije Ašanin podiže prag kuće

Mirjanin komšija Petronije Ašanin kaže da je podigao prag kuće zbog straha da se voda ponovo ne useli na neko vrijeme u dnevni boravak i sobe njegove djece.

Mirjana Vujošević ističe da je sramota da Markovdanska povorka prolazi kroz vodu

"Prije desetak godina je voda ušla u kuću, čitava ulica je bila pod vodom. Nakon što se voda povukla morao sam da mijenjam parket. Iz Vodovoda su nam tada rekli da bi voda u kući morala da bude bar metar visoka kako bi mogli da intervenišu pumpama.

Čim padne malo veća kiša, moram da postavljam palete u dvorište kako bih ušao u kuću", kazao je Ašanin. On je rekao da nepostojanje gradske kanalizacije tjera mještane da prave septičke jame u ionako malim dvorištima. Sa mišljenjem komšija se slažu i porodice Marković, Mandić, Tuzović, Methadžović...

"Zar treba da se ponosimo mokrim mantijama"

Mirjana Vujošević ističe da je sramota da Markovdanska povorka koja prolazi od kuće Đečevića, koja se nalazi u Ulici Džan koja se jednim dijelom spaja sa Ulicom Mirka Vešovića, prolazi kroz vodu.

"Malo veće probleme imaju kuće koje se nalaze na strani ulice ka Starom aerodromu"

"Niko se ne okreće na gradsku starinu koja je tako blizu centra grada. Markovdanska povorka koja je u nedjelju krenula od kuće Đečevića, prolazila je kroz vodu. Mantije su bile skvašene i zar treba time da se ponosimo", pita se Vujoševićeva.

Ona dodaje da tepisi koji se vide na ogradama nakon kišnih dana nisu “oprani”, već se suše od vode koja je prodrla u kuće i dvorišta mještana.

"Malo veće probleme imaju kuće koje se nalaze na strani ulice ka Starom aerodromu, s obzirom na to da ulica na toj strani ima blagi pad", kaže ona.

Bonus video: