Uprkos teškoćama, postoji veliki potencijal za razvoj "Ribarstva"

Mogućnosti su velike kako u jezerskom tako i u morskom programu i najviše pomoći očekujemo u tom dijelu
168 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Crnojevica, RIbarstvo, Aleksandar Bogdanović, Tarzan Milošević, Foto: Danijela Lasica
Rijeka Crnojevica, RIbarstvo, Aleksandar Bogdanović, Tarzan Milošević, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 10.05.2011. 13:07h

Preduzeće za preradu i konzerviranje ribe "Ribarstvo" u Rijeci Crnojevića predstavlja važan segment crnogorske privrede, i zbog toga mu je potrebno pronaći strateškog partnera, ocijenili su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, prilikom današnje posjete tom preduzeću.

"Znam u kojim je problemima ova fabrika, ali sam siguran da u narednom periodu ima šansu da intenzivira proizvodnju i obaveze koje ima prema bankama, uz podršku razvojnog fonda, ministarstva poljoprivrede i Vlade, u sljedećoj godini pokuša da servisira na kvalitetan način. Usaglasili smo se da ka tom cilju treba ići kroz dvije faze.

Tokom prve faze trebalo bi da budu obezbijeđena obrtna sredstva, koja će omogućiti kontinuitet proizvodnje, a u drugoj treba pronaći strateškog partnera", kazao je ministar Milošević.

On je dodao da je postignuta i saglasnot da Vlada i lokalna uprava zajednički pomognu preduzeću iz Rijeke Crnojevića, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima. Za Bogdanovića, "Ribarstvo“ predstavlja važan segment crnogorske privrede, s obzirom da to preduzeće ima 60 stalno zaposlenih radnika, te da je izvozno orijentisano, o čemu svjedoči i podatak da 90 procenata svojih proizvoda plasira na inostrana tržišta.

"Smatram da je u ovom momentu neophodno prevazići krizu likvidnosti kako bi se održao kontinuitet proizvodnje, a da već tokom naredne godine treba naći strateškog partnera, sa ciljem dugoročne održivosti kompanije", kazao je gradonačelnik Cetinja.

Izvršni direktor preduzeća "Ribarstvo“ Petar Ražnatović, smatra da uprkos poteškoćama, postoje velike mogućnosti za razvoj fabrike.

"Moram istaći da je naš brend danas više prisutan u inostranstvu nego na domaćem tržištu. Upravo zato, smatram da nadležni treba da pruže podršku našoj kompaniji, kako bi stvorili uslove za otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim i za kvalitativno i kvantitativno povećanje proizvodnje", izjavio je Ražnatović.

Sastanku koji su Milošević i Bogdanović održali sa izvršnim direktorom kompanije Ražnatovićem, prisustvovali su i predstavnici Investiciono–razvojnog fonda i Komercijalne banke iz Budve.

Nakon sastanka, ministar Milošević i gradonačelnik Bogdanović obišli su pogone za proizvodnju. Preduzeće "Ribarstvo“ trenutno je na domaćem i inostranom tržištu predstavljeno sa 16 različitih proizvoda, od kojih je osam namijenjeno isključivo za izvoz.

"Mogućnosti su velike kako u jezerskom tako i u morskom programu i najviše pomoći očekujemo u tom dijelu da se konačno organizuje ulov plave ribe u našim vodama gdje postoje izvanredne mogućnosti što bi nama omogućilo da imamo osnovnu sirovinu i samim tim i mogućnost proizvodnje", kazao je Ražnatović.

Bonus video: