Mujović pred smjenom

Studentski predstavnici koji bi mogli da budu tas na vagi nijesu željeli da zvanično saopšte da li će glasati za Mujovićevu smjenu.
181 pregleda 0 komentar(a)
mujovic, Foto: Boris Pejović
mujovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2011. 07:12h

Vijeće Pravnog fakulteta raspravljaće sjutra o inicijativi za smjenu odlazećeg dekana Ranka Mujovića.

Neizvjesno je da li će Mujović biti smijenjen prije isteka mandata, iako je Vijeće Pravnog fakulteta 7. aprila dvotrećinskom većinom izabralo Draga Radulovića za njegovog nasljednika.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, za smjenu će glasati profesori koji su ranije zatražili da Mujović bude razriješen dužnosti i studentski predstavnici, ali je pitanje da li će taj predlog podržati većina od ukupno 29 članova Vijeća.

“Vijestima” je iz više izvora potvrđeno da će za Mujovićevu smjenu glasati svi članovi Vijeća koji su nedavno podržali izbor Radulovića za dekana.

“Pitanje je da li će dio članova Vijeća htjeti dodatno da se zamjera Mujoviću. Nije isključeno da će dio njih rezonovati - zašto da ga sada smijenimo, kada mu mandat ionako ističe krajem avgusta”, pojasnio je izvor “Vijesti” sa Pravnog fakulteta, potvrdivši da je inicijativa za smjenu Mujovića prva tačka dnevnog reda sjutrašnje sjednice.

Studentski predstavnici koji bi mogli da budu tas na vagi nijesu željeli da zvanično saopšte da li će glasati za Mujovićevu smjenu.

Izvori “Vijesti”, međutim, smatraju da će studenti sasvim sigurno glasati da se Mujović razriješi dužnosti.

Drugačiji stav studenata, koji u Vijeću imaju pet predstavnika, predstavljao bi ogromno iznenađenje, s obzirom na jasan stav koji su o Mujovićevoj smjeni iznijeli tokom studentskih izbora na Pravnom fakultetu.

Oni su tada u više navrata optužili Mujovića da agituje u korist druge grupe studenata, jasno poručivši da se zalažu za smjenu dekana, a podržali su i izbor Radulovića.

Sjednica Vijeća mogla bi da predstavlja epilog spora grupe profesora Pravnog fakulteta sa Mujovićem, koji traje već više od godinu dana.

Profesorice Vjera Begović-Radović, Maja Kostic-Mandić, Snežana Miladinović i Ivana Jelić u aprilu prošle godine zatražile su od rektora Univerziteta Predraga Miranovića da zaštiti zakonitost rada, tradiciju, ugled i dostojanstvo Pravnog fakulteta od Mujovića.

Nakon toga, Pravni fakultet se našao u svojevrsnom šestomjesečnoj blokadi, tokom koje Vijeće nije donijelo nijednu odluku. Ubrzo je postalo jasno da Mujovićevi oponenti imaju većinu u Vijeću, što je i ozvaničeno Radulovićevim izborom za dekana.

U međuvremenu, krajem decembra prošle godine, Milan Popović, Ilija Vukčević, Drago Radulović i četiri pomenute profesorice zatražile su Mujovićevu smjenu. Oni su inicijativu za razrješenje uputili Miranoviću i predsjedniku Upravnog odbora Univerziteta Zoranu Rašoviću, ali i Mujoviću, optuživši dekana da „krši brojne odredbe Statuta“.

Upravni odbor, međutim, krajem marta nije smijenio Mujovića, već je zaključio da je to pitanje u nadležnosti Vijeća Pravnog fakulteta.

Bonus video: