Nikšićki vatrogasci spremaju štrajk

Vatrogasci su prošle godine, u aprilu i maju, štrajkovali zbog toga što im je lokalna vlast dugovala šest plata
115 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki vatrogasci, Foto: Arhiva Vijesti
Nikšićki vatrogasci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.05.2011. 16:54h

Pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja ne spremaju se samo za predstojeću požarnu sezonu. Zbog teške situacije u kojoj se nalaze i neispunjenih obećanja od čelnika lokalne vlasti, kao i pomoćnika ministra za vanredne situacije Zorana Begovića, nikšićki vatrogasci ponovo se spremaju za proteste.

Ovoga puta, kazali su, “za mnogo ozbiljnije od prošlogodišnjih, jer im je dosadilo da ih ponižavaju i varaju“.

Vatrogasci su prošle godine, u aprilu i maju, štrajkovali zbog toga što im je lokalna vlast dugovala šest plata, razliku za tri plate koje su isplaćene bez deset odsto na otežane uslove rada, tri topla obroka, regres i jubilarne nagrade.

Nakon petnaestodnevnog štrajka i nekoliko dana jednosatnih protesta ispred Opštine, čvrste garancije prvog čovjeka grada Nebojše Radojičića i pomoćnika ministra Begovića urodile su plodom – štrajk je prekinut.

Ili su telefonske linije bile u kvaru, ili su obojica zaboravili na obećano, tek vatrogasci su dočekali maj uz januarsku zaradu

Radojičić je obećao da će im do kraja juna isplatiti četiri zaostale zarade, kao i razliku za tri plate, dok se od 1. jula „lokalna uprava obavezuje da će mjesečno obezbjeđivati sredstva za isplatu po jedne zarade“. Obećali su i da će, nakon izmirenih obaveza, uslijediti i isplata jubilarnih nagrada, a od 1. januara redovna isplata zarada.

Tada je Begović obećao da će, ako bude potrebno, svakodnevno podsjećati gradonačelnika na obećano.

Dočekali maj uz januarsku zaradu

Ili su telefonske linije bile u kvaru, ili su obojica zaboravili na obećano, tek vatrogasci su dočekali maj uz januarsku zaradu, a od jubilarnih nagrada su „davno digli ruke“.

Marković je rekao da je “malo ko bio strpljiv kao oni"

Jedino dobro je to što im “ne duguju zarade za prošlu godinu”, ali ako se nastavi sa ovom dinamikom isplate – za pet mjeseci jedna plata, 1. januara 2012. godine primiće, u najboljem slučaju, martovsku platu za ovu godinu.

„Od Begovića i čelnika nikšićke Opštine dobili smo čvrste garancije da će dogovor koji smo postigli, kada smo prekinuli petnaestodnevni štrajk, biti do kraja ispoštovan. Nažalost, kao i mnogo puta do tada, sve je ostalo samo na još jednom praznom obećanju“, kazao je predstavnik vatrogasaca Đorđije Marković.

„Bili smo krajnje tolerantni i strpljivi"

Marković je rekao da je “malo ko bio strpljiv kao oni, čekajući da se data obećanja ispune i da se počne sa redovnom isplatom zarada”.

"Teško je porodicu izdržavato sa dvije plate godišnje"

„Bili smo krajnje tolerantni i strpljivi. Obećali su nam da će od 1. januara krenuti sa redovnom isplatom zarada, a evo ispade da mi godišnje primimo samo dvije plate, jer smo do sada primili samo januarsku zaradu.

"Dosta nam je više da nam lažna obećanja daje ko god stigne“

Teško je porodicu izdržavati sa dvije plate godišnje, a nama je startna plata 300 eura. Ukoliko ne dođe do redovne isplate zarada, moraćemo ponovo da pribjegnemo protestima, ali ovog puta oni će biti mnogo ozbiljniji od prošlogodišnjih“, obećao je Marković, uz odobravanje ostalih kolega.

Vatrogasci su za petak u 11 sati zakazali zbor radnika na kome će odlučiti o daljim potezima.

„Kada smo prošle godine prekinuli sa protestima rekli smo da je to posljednji put da dozvoljavamo nekom da nas ponižava, da se izigrava sa našom službom. Želimo da ispunimo to obećanje, jer nećemo više da se zbog nečijeg nemara i nebrige, zbog tuđih pogaženih obećanja osjećamo poniženo.

Dosta nam je više da nam lažna obećanja daje ko god stigne“, ogorčeno je kazao Marković.

Za ovoliki grad 48 ljudi je malo

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja izrevoltirani su i smanjenjem velikog broja radnika. Prošle godine u ovo doba radilo je njih 104. Sada ima 48 operativaca, a oni smatraju da je to za opštinu koja zauzima više od 2.000 kvadratnih kilometara malo.

"Ne znamo kako nam polazi za rukom da bez plata i bez sigurne egzistencije naših porodica kvalitetno odradimo sve zadatke“

„Imamo samo 48 vatrogasaca i zaista je nemoguće da sa tolikim brojem pokrivamo najveću opštinu u Crnoj Gori, da u svakom trenutku i svuda blagovremeno reagujemo. Zaista se trudimo da građani ne trpe niti zbog toga što nas je tako malo, niti zbog toga što radimo bez plata.

Ne znamo kako nam polazi za rukom da bez plata i bez sigurne egzistencije naših porodica kvalitetno odradimo sve zadatke“, kazao je Marković.

Ima novca za skupa vozila

Umjesto obećanog „nadgledanja“ realizacije postignutog dogovora, Begović je vatrogascima nabavio pet najsavremenijih vozila u zemlji.

"Oni su i dalje u staroj zgradi koja je više nego neuslovna za rad"

„Smiješno je da je, bez ikakvog dogovora sa šefom Službe, nabavljeno pet najsavremenijih vozila u zemlji, koja stoje na Kapinom polju parkirana i neiskorišćena. Niko nas nije pitao da li su ta vozila nama potrebna, da li možemo da ih održavamo, a ona uopšte nijesu jeftina.

Nemamo novca da sipamo gorivo, da registrujemo vozila, niti da ih servisiramo i redovno održavamo. Jedno vozilo već tri mjeseca stoji u “Autoljetopisu”, firmi preko koje su nabavljena, jer nemamo novca da platimo 900 eura za njegovo servisiranje“, kazao je Marković.

Iako su, kazao je, dobili nove prostorije na Kapinom polju, oni su i dalje u staroj zgradi koja je više nego neuslovna za rad. Ali, kako je rekao, ne žale se zbog toga, “samo kada bi primali platu za posao koji nije nimalo lak i bezbjedan”.

Bonus video: