Najavili gradnju Univerzitetskog kompleksa na Cetinju

Senat Prijestinice je prema Vladi uputio poruku da se maksimalno poštuje dinamika finansijskih sredstava, kako bi se što prije krenulo sa realizacijom
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 15:13h

Izgradnja Univerzitetskog kompleksa na Cetinju, trebalo bi da počne u drugom dijelu godine, a trenutno su se stekli uslovi za završetak projektne dokumentacije i apliciranje za građevinsku dozvolu, saopšteno je na sjednici Senata Prijestonice.

Predstavljajući ovaj projekat, prorektor Univerziteta Crne Gore Nataša Đurović kazala je da se radi o projektu za budući razvoj Cetinja.

"Shvatajući značaj umjetničkih fakulteta za budućnost Cetinja i za prepoznatljivost Crne Gore na međunarodnoj mapi, najviši državni organi uvrstili su ovaj projekat u državne prioritete", kazala je Đurović.

Đurović je na Senatu govorila o razvoju umjetničkih fakulteta na Cetinju koji traje tri decenije:

  • 1982. godine je osnovan Kulturološki fakultet
  • 1988. njegovom transformacijom osniva se Fakultet likovnih umejtnosti
  • 1994. godine osniva se Fakultet dramskih umjetnosti
  • 1996. godine Muzička akademija

"Bez obzira na brojne probleme sa kojima su se suočavali punih 30 godina, prije svega prostornim problemima, fakulteti su ostali vjerni Cetinju i nijesu dozvolili da se ponovi strateška greška nekih prošlih vremena, kada je Cetinje izgubilo mnoge značajne prosvjetne i kulturne institucije", kazala je Đurović.

Planiran i novi studentski dom

Ona je posjetila na ideju o izgradnji Univerzitetskog kompleksa na prostoru starog Oboda i ocijenila da ove godine može početi realizacija tog projekta.

Kompleks bi trebalo da ima: atelje, radionice, vježbaonice, studije, učionice, kabinete. Osim nastavnih i istraživačkih sadržaja, planirani su i prostorij za javne kulturne sdržaje: umjetnička galerija, multifunkcionalna dvorana za koncerte, pozorišne predstave, filmske projekcije, kongrese, sipmpozijume, biblioteke, prodajna galerija sa suvernirnicom, knjižara, internet-kafe. Za međunarodne projekte, planiran je poseban dio sa apatmanima za gostujuće profesore, a u okviru kompleksa planiran je i novi studenski dom.

Senat, kojim je predsjedavao Milovan Janković, jednoglasno je usvojio izvještaj Nataše Đurović o projektu izgradnje Univerzitetskog kompleksa, i prema vladi uputio poruku da se maksimalno poštuje dinamika finansijskih sredstava, kako bi se što prije krenulo sa njegovom realizacijom.

Bonus video: