Uvedena nova pravila za turiste na Šćepan polju

Policija je pooštrila mjere: svi turisti koji na splavarenje dolaze iz BiH moraće lično da pokažu dokumenta kada uđu preko graničnog prelaza, ali i kada izlaze.
157 pregleda 0 komentar(a)
rafting Tara, Foto: Arhiva Vijesti
rafting Tara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.05.2011. 19:38h

Crnogorski rafteri spuštaju "loptu" nakon izjave gradonačelnika opštine Foča, u Bosni i Hercegovini, da je Crne Gore policija pooštrila mjere zbog navodne pristrasnosti i želje da Bosanci, koji koriste put na teritoriji opštine Plužine, izgube posao.

Policija je, nakon nedavnog istraživanja "Vijesti", kada nije mogla da odgovori na koji način kontroliše prelazak granice na najatraktivnijoj rafterskoj dionici, od Brštanovice do Šćepan polja, pooštrila mjere: svi turisti koji na splavarenje dolaze iz BiH moraće lično da pokažu dokumenta kada uđu preko graničnog prelaza, ali i kada izlaze.

To će važiti i za goste bosanskih agencija koji rafting ne završavaju na zvaničnom prelazu, već produžavaju do sastavaka Tare i Pive, pa Drinom do Bastasa ili Foče. Moraće da, kod mosta na Šćepan polju, izađu iz čamaca i odjave se kao i ostali turisti.

Nakon sastanka na Tari, rafteri iz Foče su protestovali ispred zgrade Doma kulture, gdje se održavala sjadnica SO Foča, zaprijetivši blokadom puta prema Plužinama i Podgorici tokom turističkog špica i dobili podršku od predsjednika.

"Izjava gradonačelnika Foče Zdravka Krsmanovića koju je dao zbog protesta fočanskih raftera, a radi primjene zakona i ukidanja dosadašnje tolerancije granične službe Crne Gore, kao što je to do sada činjeno, da je “pozadina svega u crnogoskoj rafting konkurenciji koja na ovaj način želi da oteža posao fočanskim rafterima” može postati veoma opasna za dosadašnje dobre odnose koje su imali rafteri sa obje obale Tare. Upravo naše kolege rafteri iz BiH su nas zamolili da reagujemo i pitamo zar nije bilo dosta izjava u smislu “oko za oko …” i zar zbog toga nijesu svi platili veliku cijenu", navodi se u reagovanju crnogorskog udruženja, koje je potpisao Veljko Vujanović, član UO.

Crngoroski rafteri imaju teškoće zbog graničnog prelaza

Rafteri pitaju da li na lokalnim vlastima Foče leži odgovornost da poprave, skrate ili prošire put između Foče i Brštanovice koji ide kroz teritoriju BiH i tako ne dovode raftere u situaciju da moraju prelaziti granicu.

"Svjesni smo da pod okriljem raftinga mogu da se odvijaju mnoge nelegalne radnje, s obzirom na to da je Tara u ovom dijelu granica između naših država".

On je dodao da i crngoroski rafteri imaju teškoće zbog graničnog prelaza na lokaciji raftinga, jednog od najatraktivnijih sadržaja turističke ponude.

"No, svjesni smo da pod okriljem raftinga mogu da se odvijaju mnoge nelegalne radnje, s obzirom na to da je Tara u ovom dijelu granica između naših država. Siguran sam da bi i mi i naše kolege iz BiH bili najzadovoljniji kada granica ne bi bilo, ali smo svjesni da nekom to odgovara i da na tome može dobro profitirati. U svakom slučaju, poručio bih svim političarima i sa naše i sa bosanske strane da se uzdržavaju izjava koje će unositi razdor u dobre odnose između građana Crne Gore i BiH", naveo je Vujanović.

Javašluk zbog trke za dobrom zaradom

Najatraktivnijom dionicom Tare, sa tridesetak bukova, splavari oko 80 skipera, od kojih su većina iz BiH.

Policija još nije odgovorila kako može spriječiti nelegalan prelazak ljudi i šverc robe ako rafteri na Taru dospiju putevima od Plužina i Žabljaka, preko Trse i Crkvičkog polja do Brštanovice ili ako se na Taru spuste još na Tepcima, Žugića luci ili splavištu Šljivansko u Nacionalnom parku “Durmitor” ili još uzvodno od Mojkovca, a nastave mimo Šćepan polja u BiH.

Najatraktivnijom dionicom Tare, sa tridesetak bukova, splavari oko 80 skipera, od kojih su većina iz BiH. Na tom potezu, nizvodno od NP Durmitor, rijeka je granica, ali je pored policije, a obalom, i u nadležnosti Uprave za vode…

Javašluk, zbog trke za dobrom zaradom, godinama su komplikovani i propisi, pa se nije znalo ni ko ni pod kojim uslovima ili vremenskim prilikama, može da se bavi tom djelatnošću. Još se ne zna ni kakav će režim biti na ljeto.

Savez Foča - Plužine za lakši prelazak granice

U Foči je u subotu održana Osnivačka skupština Saveza nevladinih organizacija "Foča - Plužine" na kojoj je, kako navode banjalučke “Nezavisne novine”, posebno naglašena potreba izgradnje putne infrastrukture između dvije opštine i pojednostavljivanje režima međugraničnog prelaska raftera na Šćepan Polju, zbog čega ovih dana protestuju članovi Udruženja fočanskih rafting klubova.

Na zasjedanju je dogovoreno da Savez uputi inicijativu za liberalizaciju granice najvišim institucijama i predstavnicima vlasti u Crnoj Gori.

Djelatnosti Saveza "Plužine - Foča" odvijaće se u razvoju infrastrukture, turizma, preduzetništva, kulture i infromisanja stanovništva s obje strane granice o mogućnostima korišćenja nacionalnih i EU subvencija i zaštiti životne sredine.

Osnivačkoj skupštini u Foči, pored nevladinog sektora, kako je navedeno, prisustvovali su i predstavnici vlasti dvije opštine u RS i Crnoj Gori - Foče i Plužina.

Bonus video: