O Spiču i Džidžarinu država ne brine

Danas su tražene destinacije sa netaknutom prirodom i očuvanim kulturno-istorijskim vrijednostima, kaže Mirza Kurgaš
245 pregleda 0 komentar(a)
Spič, Bar, Foto: Radomir Petrić
Spič, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.04.2018. 11:02h

Barski građanski aktivisti pozvali su nadležne da adekvatno zaštite kulturno-istorijsku baštinu - Spič i starobarski maslinjak Džidžarin.

Publicista i zavičajni istoričar Spiča Vladimir Lukšić saopštio je da pune 62 godine država i lokalna uprava nije izdvojila ni cent za restauraciju i zaštitu spičanskih objekata kulturno-istorijskog nasljeđa.

“Ni jedan jedini euro nijesu izdvojili iz svojih budžeta i investirali u zaštitu, rekonstrukciju, konzervaciju i valorizaciju Benediktinske opatije Svete Marije Ratačke, grad Nehaj i tvrđavu Tabija. Nema ni jednog jedinog projekta sanacije i restauracije materijalnih i kulturnih dobara Sutomora-Spiča, nijednog makar malog investicionog napora da se ona sačuvaju i valorizuju, budu naš duhovni i turistički ponos”.

Aktivista i borac za zaštitu kulturne baštine Mirza Kurgaš saopštio je da je nedavnim probijanjem puta kroz starobarski maslinjak Džidžarin “uništena drevna ambijentalna cjelina” i od Uprave za zaštitu kulturnih dobara zatražio zaštitu. On kaže da je “žalosno što je devastacija kompleksa iskorišćena za jeftinu političku promociju lokalnih i republičkih funkcionera”.

“Ironija je da su članovi Društva maslinara, vjerujemo nesvjesno, učestovali u uništavanju nečega što su bili najpozvaniji da čuvaju”.

On je istakao da je probijanje puta pravdano turističkom valorizacijom Džidžarina, ali da je turistima zanimljivije da kroz Džidžarin prošetaju vijekovima uglačanom kaldrmom nego po prašnjavom makadamu, ili možda uskoro i asfaltom.

Bonus video: