Baklja protiv kriminala

Baklja u znak sjećanja na ubijenog italijanskog sudiju Falkonea zapaljena je danas ispred bečićkog hotela “Splendid”. Povorka sa bakljom je krenula ka italijanskom gradu Palermo.
81 pregleda 0 komentar(a)
Baklja, Foto: Vuk Lajović
Baklja, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.05.2011. 12:08h

Tradicionalno baklju nose biciklisti - policajci kao dio manifetstacije “Dan sjećanja – da se ne zaboravi” koja se svake godine organizuje kao upozorenje na sve žrtve mafije, koje su proteklih gotovo dvije decenije ubijene u toj zemlji.

Baklja je nakon svečanosti održane u okviru sastanka Evropskog savjeta sindikata policije (CESP), zapaljena na parkingu ispred hotela, a pet biciklista tokom više od 1.200 kilometara duge rute, proći će kroz Bari, Bolonju, Padovu, Torino, Đenovu, Rim i na kraju do Palerma. Bicikliste predvodi Masimo Denarier zamjenik generalnog sekretara CESP-a koji već 19 godina učestvuje u ovoj manifestaciji.

On je podsjetio da se baklja pali u znak sjećanja na sudiju Đovanija Falkonea i Paola Borselina, koji su ubijeni prije 19 godina u mafijaškim atentatima.

Ovogodišnja manifestacija, prema njegovim riječima, prilika je da se skrene pažnja na sve stradale na dužnosti u čitavoj Evropi.

Denarier, koji 19 godina učestvuje u toj manifestaciji, nakon što sa kolegama stigne na sjever Italije, baklju će predati studentima, koji će je ponijeti do Palerma, gdje se 23. maja obilježava godišnjica ubistva Falkonea, njegove supruge i članova obezbjeđenja.

"Posjetićemo porodice onih koji su stradali na zadatku. Mnogo je teže govoriti sa porodicama, majkama, suprugama, muževima, ili djecom, nego voziti bicikle. Ja sam sa njima svih ovih godina", kazao je Denarier

Predsjednik regionalnog savjeta Alberto Srizi ovom bakljom odajemo čast onima koji su stradali na zadatku boreći se protiv krimninala.

"Borba protiv svih kriminalnih radnji su zadaci koje su za sve jednaki", kazao je Srizi.

Bonus video: