Otvoren „Žućenica fest” u Tivtu, "festival dobrog za sva čula"

Festival je svečano otvoren u atrijumu ljetnjikovca “Buća” pričom pod nazivom „Libar bokeških pisama“.
134 pregleda 0 komentar(a)
Žućenica, Foto: Željko Komnenović
Žućenica, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 06.05.2011. 16:31h

“Žućenica fest“, međunarodni festival dobroga za sva čula, posvećen žućenici, koji organizuju Organizacija žena Tivta i Radio Tivat, pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, svečano je otvoren u atrijumu ljetnjikovca “Buća” pričom pod nazivom „Libar bokeških pisama“.

„Pored antologije pjesništva, proznih tekstova i antologije putopisa, Boka može da se ponosi librom svojih pisama koje su pisali pomorci, trgovci, mecene, sveštenici, ljubavnici, sinovi i kćeri Bokelja tokom vjekova.

Neka od tih pisama su objavljena, mnoga su još u muzejima, arhivima i privatnim zbirkama, a predstavljaju dokumenta o ljudima i vremenu kad su bila jedini način komunikacije na daljinu“, istakao je autor večeri Mašo Čekić.

U galeriji „Buća“ otvorena je izložba „Pismom i razglednicom kroz vjekove“, autorke Mirjane Vukasović iz Muzeja grada Perasta, koju su sa “Žučenica festom” priredili Muzej grada Perasta i tivatski Centar za kulturu.

O izložbi bokeških pisama, koju će 14. maja vidjeti i Beograđani, učesnicima “Žućenica festa” i gostima govorili su autorka i arhivista i prevodilac Anita Mažibradić, koja je prevela pisma porodice Vicković.

Svoje radove pročitali su i pobjednici konkursa „Pišem ti iz Boke“, tivatski osnovci Slavomir Samardžić i Milica Vujić, kojima je nagrade u ime organizatora uručila predsjednica Udruženja žena Tivta Blaženka Vučurović. „Libar bokeških pisama“ čitale su Sonja Štilet i Marijana Mišić-Škanata. U muzičkom dijelu programa nastupila je Edita Slaby Brkan i hor penzionera „Vazda mladi“.

“Žućenica fest” se nastavlja tradicionalnim Pjatom od žučenice 21. maja na Trgu magnolija u Tivtu, a ove godine najavljene su i ekipe kulinara iz inostranstva. U pripremi je i turističko-kulinarska brošura o žućenici na sedam svjetskih jezika, sa izborom receptura i tradicionalnih i jela žućenice sa šest dosadašnjih festivala.

Bonus video: