Ostrva Katič i Sveta neđelja prva zaštićena morska područja

"Uspostavljanje zaštićenih područja u moru nezamjenljiv je instrument u približavanju vrijednosti i resursa crnogorskog obalnog područja turistima i posjetiocima Crne Gore".
182 pregleda 0 komentar(a)
ostrvo Katič, Foto: Vuk Lajović
ostrvo Katič, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.05.2011. 11:27h

Prostor od Rta Skočiđevojka do Crnog rta, koje obuhvata ostrva Katič i Sveta neđelja naspram Petrovca uskoro će postati prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori, saopšteno je na prezentaciji pilot projekta "Marinsko zaštićeno područje na lokaciji Katič", organizovanoj u petrovačkoj "Crvenoj komuni".

Navodeći da je projekat implementiran u okviru bilateralne saradnje između Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstva zaštite životne sredine, kopna i mora Republike Italije, crnogorski ministar Predrag Sekulić naveo je da je "uspostavljanje zaštićenih područja u moru nezamjenljiv je instrument u približavanju vrijednosti i resursa crnogorskog obalnog područja turistima i posjetiocima Crne Gore".

"Uz bogato iskustvo italijanskog stručnog tima, u prethodnom skoro dvogodišnjem periodu izvršene su sve potrebne analize i pripremljen program za uspostavljanje zaštićenog morskog područja na lokaciji Katič. Kroz uspješnu saradnju sa italijanskom stranom došli smo do predloga koji garantuje održivost i funkcionalnost predloženih aktivnosti. Pred nama je period uspostavljanja infrastrukture i obuke koja će omogućiti dostupnost ovog područja za naučno-istarživačke aktivnosti, kao i za posjetioce i turiste koji namjeravaju da uživaju u njegovim jedinstvenim vrijednostima.

"Istovremeno područje će poslužiti kao pilot primjer za razvoj marinskih zaštićenih područja i na preostalim lokacijama na crnogorskom primorju, shodno smjernicama sadržanim u Prostornom planu područja posebne namjene za morsko dobro. Kroz analizu statusa i stanja morskog ekosistema i utvrđivanje potrebnih mjera za revitalizaciju i zaštitu, zapravo se uspostavlja okvir za izgradnju koherentne i funkcionalne nacionalne mreže zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori", naveo je Sekulić.

Prilika za razvoj visokokvalitetnog turizma

Generalni direktor ministarstva za zaštitu životne sredine, kopna i mora Korad Klini kazao je da je obalno zaštićeno područje razvojni projekta za zaštitu životne sredine.

"Posmatrajući naša iskustva u obalnim zaštićenim područjima, ovakva područja, stvaraju prilike za razvoj turizma, koji privčale visokokvalitetne turiste. Ovaj pilot projekta treba da bude primjere za unapređenje turizma", kazao je Klini.

Ističući da je Budva primjer neraskidive povezanosti turizma i zaštite životne sredine gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je podsjetio da je metropola turizma prva započela implemnetaciju projekta za tretman otpadnih voda, te da će nastaviti podržavati sve aktivnosti koje doprinose zdravoj životnoj sredini.

Italijanski ambasador Serđo Barbanti kazao je da Italija ima veliko iskustvo u oblasti zaštite životne sredine koje želi da podnijeli sa crnom Gorom.

Područje zaštićenog područja "Katič" pokriva, okvirno, površinu od nekih 2,315 hektara i unutar njega se nalazi i Petrovac, tri Emerald područja i pet plaža koje imaju status Spomenika prirode.

Bonus video: