NVO Green Home podržao Golijane i pozvao nadležne da urade nove analize

Green Home je upozorio da je zbog mještana, ali i cijele Crne Gore neophodno utvrditi činjenično stanje i stepen zagađenja.
0 komentar(a)
Golija, Foto: Svetlana Mandić
Golija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.05.2011. 11:01h

Nevladina organizacija Green Home podržala je mještane Golije ističući da se “još jednom na vrlo grub način ponavlja loš manir nadležnih da se za krupna pitanja ne kosultuje lokalno stanovništvo prije nego što se sami proces otpočne”.

Iz te organizacije saopštili su da će mještane Golije podržati u njihovim nastojanjima da se ispitaju svi detalji vezani za uticaj uništavanja oružja na stanje životne sredine, te da se utvrde moguće posljedice ove akcije.

Green Home je upozorio da je zbog mještana, ali i cijele Crne Gore neophodno utvrditi činjenično stanje i stepen zagađenja.

Ta NVO pozvala je nadležne državne organe da što prije pokrenu inicijativu za dodatna istraživanja koja će dati pravu i punu istinu o stanju životne sredine na Goliji. Ipak, kako se navodi u saopštenju, šteta je već učinjena jer prije početka uništavanja oružja nadležni nijesu napravili elaborat uticaja na životnu sredinu koji bi dao odgovore koje se mjere moraju preduzeti.

Green Home je pozvao nadležne državne organe da što prije pokrenu inicijativu za dodatna istraživanja koja će dati pravu i punu istinu o stanju životne sredine na Goliji.

“I dalje ostaje pitanje šta se može desiti sa kandidaturom ove oblasti za mrežu evropskih zaštićenih prostora, s obzirom da država “luta” kada su u pitanju planovi za ovo podrucje - od zaštite ovog područja koje predstavlja veliko prirodno i ambijentalno bogatstvo Crne Gore do - mjesta gdje se uništava višak naoružanja i tako trajno devastira područje”, navodi se u saopštenju.

Iz Green Homa su podsjetili da su fizičko – hemijske analize uzoraka površinskih voda, zemljišta i vegetacije koje su 5. i 6. oktobra prošle godine radili institut “Vinča” iz Beograda, kojeg je angažovao Odbor za zaštitu Golije i Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice na zahtjev Ministarstva odbrane, pokazale različite rezultate”, navodi se u saopštenju iz te NVO.

Green Home je podsjetio da dok su nalazi iz Beograda pokazali da je u zemljištu na više lokaliteta prisutan povećan sadržaj teških metala i da jedan od uzroka može biti uništavanje viška municije, analize CETI-ja govore da je na ispitivanim lokalitetima sve u okviru propisanih granica. Povećanu koncentraciju teških metala u zemljištu iz CETI-ja su objasnili samim sastavom zemljišta kao i blizinom Željezare, Termoelektrane iz Gacka i magistralnog puta.

Bonus video: