Vlada ne zna koliko ima i kako se koriste službena vozila

Iz MUP-a je zvanično saopšteno da ne znaju ni tačan broj registrovanih službenih automobila.
0 komentar(a)
službena vozila, Foto: Arhiva "Vijesti"
službena vozila, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.05.2011. 06:27h

Država ne kontroliše upotrebu preko 2.000 službenih automobila, vrijednih više miliona eura, iako je prije godinu dana jasno stavila do znanja da će stati na kraj zloupotrebama.

Uredba o načinu i uslovima korišćenja službenih automobila, donesena 1. aprila prošle godine, mrtvo je slovo na papiru u zalaganju države da sačuva državnu imovinu i spriječi nekontrolisano trošenje novca poreskih obveznika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije obezbijedilo sistem satelitske kontrole kretanja (GPS) vozila, što su bili dužni da urade do 1. maja ove godine.

Iz MUP-a nijesu odgovorili zašto nijesu postupili u skladu sa podzakonskim aktom, koji je potpisao tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama "Vijesti", GPS nije ugrađen jer nema para.

Iz MUP-a je zvanično saopšteno da ne znaju ni tačan broj registrovanih službenih automobila.

"Ukupno ih je oko 2.300, od čega je oko 450 automobila u vlasništvu lokalnih samouprava. Ovo su podaci iz 2009. godine, u međuvremenu ih nijesmo ažurirali", odgovoreno je "Vijestima" iz službe za informisanje MUP-a.

Takav odgovor čudi s obzirom na to da je ministar Ivan Brajović krajem 2009. godine kazao da je registrovano 1.589 službenih vozila.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: