Amfilohije: Kajem se što sam Crnogorce nazvao komunističkim nakotom

"Tu riječ nikad više ne bih ponovio i kajem se. Nisam bezgrešan, nego sam grešan čovjek, ponekad grešnog jezika”, kazao je Amfilohije.
290 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2011. 11:02h

Mitroplit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da je svojevremeno Radovanu Karadžiću nudio utočište u Crnoj Gori.

On je kazao da ne vidi ništa sporno u tome, iako je nekadašnjeg lidera bosanskih Srba tada potraživao Međunarodni sud u Hagu zbog optužbi za ratni zločin.

"Jesam, jesam, u ono vrijeme, '95. Nema razloga da to krijem u ovom trenutku. Radovana znam, godinama smo prijatelji, njegovu poeziju čitam, znam njegove majku i braću", rekao je poglavar SPC u Crnoj Gori.

Dodao je da u svojim njedrima i sada čuva Karadžića i (Ratka) Mladića, ali i svako drugo ljudsko biće.

"I onda, kad je to bilo, rekao sam – Radovane, ako treba malo negdje da se skloniš, dođi u Crnu Goru. Tu su se i hajduci sklanjali od pamtivijeka", kazao je Amfilohije, gostujući u emisiji “Načisto” Televizije “Vijesti”.

Govoreći o aktuelnom sporu oko crkve na Svetom Stefanu, on je kazao da se oko tog pitanja konsultovao i sa premijerom Igorom Lukšićem. Ranije je, kako je rekao, o tome razgovarao i sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem i mnogo ranije sa potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.

“Sa Marovićem sam imao kontakta upravo tim povodom ranije”, kazao je Amfilohije.

Prekinuti dobri odnosi sa Đukanovićem

On je kazao da je sa bivšim premijerom Milo Đukanovićem imao veoma dobru saradnju, zbog čega je sagrađen i hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali da je u posljednje vrijeme došlo do prekida dobre komunikacije.

"Imali smo veoma dobru saradnju čitavu deceniju... Negdje u posljednje vrijeme je došlo do određenih, nikakvih suštinskih nesporazuma, nismo imali više takav kontakt kao što smo imali ranije", kazao je Amfilohije.

“Bili su kod mene tada. Đukanović je dolazio, cjeliovao ćivot Sv. Petra, nalagao badnjak”, kazao je Amfilohije.

"Ne mogu sada da vam kažem, ali sigurno da je to prilična suma. Grubi građevinski radovi, izuzimajući kriptu koju smo mi uradili prije stvaranja ugovora sa vladom, završeni su blagodareći Vladi Crne Gore. Ne znam da li je to milion maraka... To je bilo u vrijeme bivšeg predsjednika Đukanovića, on je dolazio na sami hram i pratio radove", rekao je Amfilohije.

On je izjavio i da su se njegovi interesi poklapali sa Đukanovićevim “u svemu što je bilo dobro za crkvu i državu”.

"To je moj princip a i crkve. Saradnja sa državom, to je od pamtivjeka. Bogu Božije, caru carevo”, kazao je Amfilohije.

U vrijeme nemira, kada je prijetio građanski rat, kako je kazao, kod njega su bili i Đukanović i Marović (Svetozar).

“Bili su kod mene tada. Đukanović je dolazio, cjeliovao ćivot Sv. Petra, nalagao badnjak”, kazao je Amfilohije.

Na pitanje novinara Petra Komnenića da li je njegova nekadašnja izjava da su Crnogorci komunistička nakot, slična onoj koju je nedavno dao iguman manastira Dajbabe Nikodim Bogosavljević - da je riječ đavoljoj tvorevini, Amfilohije je najprije negirao da je to rekao.

"Moguće da sam to negdje devedesetih godina u jednom intervju, više u šali, citirajući Milovana Đilasa, izjavio... Tu riječ nisam nikad više ponovio i ne bih je ponovio i kajem se. Nisam bezgrešan čovjek, nego sam grešan čovjek, ponekad grešnog jezika”, kazao je Amfilohije.

Tvrdeći da je Bogoslavljević kažnjen zbog svoje izjave, Amfilohije je rekao i da će svako drugi biti sankcionisan ko izgovori takvo što:

“Njegova ocjena je bila nezdrava i nije smio da je izgovori. To je djelovalo nasilno i propagatorski i zato je dobio sankcije, i svako drugi će”.

Krivokapić ga zvao da drži govor na partijskom skupu

Amfilohije je kazao da ga je svojevremeno Ranko Krivokapić zvao da mu govori na osnivanje partije.

“Kada je osnovao svoju partiju zvao me da mu držim govor u Kotoru, možda je to i zaboravio. I poslije toga sreli smo se. Kao čovjeka ga poštujem, ali ne mogu da poštujem da na čelu parlamenta on Crnu Goru predstavlja, kako kaže Đilas, kao besudnu zemlju”, kazao je on.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori je kazao da zna da Milo Đukanović ima poštovanje prema crkvi, za razliku od Krivokapića, zbog čega ga i poštuje.

Većina neće trpjeti Paradu

Govoreći o Paradi ponosa, Amfilohije je ocijenio kako većina najvjerovatnije neće trpjeti “nasilje” manjine, sugerišući organizatorima tog skupa da razmisle o njegovom održavanju. Praveći paralelu sa neredima u Beogradu, on je kazao da se boji kako je taj problem u Crnoj Gori još kompleksniji.

“Većina neće da trpi nasilje manjine. Nasilje je šetnja ulicama u kojima se propagira seksualna orijentacija”, kazao je Amfilohije. On je ponovio prošlogodišnju izjavuda Beograd nikada nije bio sraminiji nego na dan kada se održala Parada.

Nazvao Ćosića komunističkim komesarom

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Dobricom Ćosićem, Amfilohije je kazao da je ranije bio u kontaktu sa akademicima SANU, među kojima je bio i on.

“Imali smo uvijek divne razgovore, u posljednje vrijeme, moram da priznam da ga ne viđam. Zadnji put sam ga vidio u Patrijaršiji, kada sam mijenjao patrijarha Pavla, u dobrim smo odnosima”.

Na pitanje Komnenića zašto nije odgovorio na pismo Ćosića u kojem crkvu optužuje da revanšizmom nastavlja građanski rat, Amfilohije je potvrdio da mu nije odgovorio.

“Tu naš dobri umni Ćosić suštinski govori kao komesar komunističke partije iz vremena rata, jer ne možete od njega očekivati drugačije, ipak je on bio aktivni nosilac jedne ideologije i ne možete očekivati da se on od toga oslobodi”, kazao je Amfilohije.

Bonus video: