U Nikšiću počela manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“

Manifestacija koja se obilježava od 1996. godine završava se 12. maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.
251 pregleda 0 komentar(a)
Litija, Dani Svetog Vasilija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Litija, Dani Svetog Vasilija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.05.2011. 09:15h

Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, koju organizuje eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić u slavu ostroškog sveca počinje promocijom časopisa za srpski jezik, književnost i kulturu „Slovo“, koja će se u 17 časova održati u Crkveno-narodnom domu.

Kao i 15 prethodnih godina Đurđevdan će biti obilježen svetom arhijerejskom liturgijom koja će se u devet časova služiti u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, dok će u 17 časova ulicama toga grada krenuti svečana litija.

U subotu u 19 časova biće otvorena izložba monaških rukodelja gdje će biti predstavljeni radovi iz manastirskih radionica Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhije budimljansko-nikšićke.

Nedjelja, 8.maj, namijenjena je najmlađima ali i ljubiteljima ruskog filma.

U 12 časova dječji zabavljač Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta, izvešće predstavu „Zanati“, dok će u 19 časova biti prikazan ruski film „Tvrđava“.

U ponedjeljak 9. maja u 19 časova jeromonah Artemios iz manastira Grigorijata sa Svete Gore održaće predavanje, dok će sjutradan u isto vrijeme biti održano poetsko veče posvećeno Kosti Ninkoviću, preminulom pjesniku koji je jedan od utemeljivača „Dana Svetog Vasilija“.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije 11. maja u 19 časova održaće predavanje na temu „Duhovna zavještanja Svetog Vasilija Ostroškog“.

Manifestacija koja se obilježava od 1996. godine završava se 12. maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Toga dana, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati, kao i svake godine, počinje svečana litija ulicama Nikšića, na kojoj tradicionalno prisustvuje nekoliko desetina hiljada građana.

Sve manifestacije se održavaju u Crkveno-narodnom domu.

Bonus video: