Uprkos rješenju "Grijanje" u Pljevljima priprema toplanu za narednu sezonu

Iz te kotlarnice se zagrijava oko 25.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u strogom centru grada.
101 pregleda 0 komentar(a)
pv_1, Foto: ARHIVA “VIJESTI”
pv_1, Foto: ARHIVA “VIJESTI”
Ažurirano: 04.05.2011. 17:27h

Uprkos rješenju glavnog termoenergetrskog inpektora Slavka Burića, koji je naredio JP "Grijanje" da zbog ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi trajno obustavi dalje korišćenje kotlarnice u Skerlićevoj ulici, radnici tog preduzeća su počeli pripremu postrojenja za narednu sezonu grijanja.

Iz te kotlarnice se zagrijava oko 25.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u strogom centru grada.

Direktor "Grijanja" Nebojša Ćosović kaže da su oni nastavili svoje redovne aktivnosti, a da očekuju da Opština, koja je osnivač preduzeća i jedina nadležna za investiciono održavanje, do početka naredne sezone grijanja, riješi probleme na koje je ukazao inspektor.

Ćosović je rekao da je preduzeće dalo žalbu na rješenje inspektora, ali smatra da oni nisu prava adresa, s obzirom na to da je Opština vlasnik kotlarnice.

""Grijanje" je nemoćno da otkloni nepravilnosti na koje je ukazao glavni inspektor. Kotlarnica je takva dvadesetak godina, ali se sve da popraviti" rekao je Ćosović.

Burić je u zapisniku nakon inspekcijskog pregleda, 20. januara na zahtjev upravnika zgrade u kojoj je smještena kotlarnica, napisao da su utvrđeni brojni nedostaci i nepravilnosti koje ugrožavaju bezbjednost i zdravlje ljudi.

On je konstatovao da na kotlovskim jedinicama kao i na većem dijelu ugrađene opreme nema nikakvih natpisnih pločica sa deklaracijom o tipu proizvoda, fabričkom broju, proizvođaču i tehničkim karakteristikama postrojenja ili opreme, koji su po standardima i važećim propisima obavezni.

"Prostor kotlarnice je neuslovan, mikro lokacija izrazito nepovoljna, a visina dimnjaka od 27 metara sa aspekta aerozagađenja nedovoljna", naveo je u zapisniku.

Burić je konstatovao i da Glavni mašinski projekat rekonstrukcije kotlarnice iz februara 2009. nije revidovan kao ni glavni projekat izvedenog objekta.

Pokušaće da otklone sve nepravilosti

Sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, puteve i vode Zoran Čolović istakao je da bi nemogućnost korišćenja kotlarnice u Skerlićevoj imalo znatne posljedice, jer bi centar grada ostao bez grijanja, s obzirom na to da trenutno ne postoji alternativni izvor energije na koji bi mogli da se priključe.

Opština očekuje da će joj do kraja godine Evropska banka za obnovu i razvoj odobriti kredit za realizaciju prve faze toplifikacije grada.

Na pitanje da prokomentariše nepravilnosti na koje je inspektor ukazao u svom zapisniku, Čolović je rekao da su "ovakvo stanje naslijedili i da je kotlarnica rađena prije tridesetak godina bez građevinske dozvole".

Čolović je isključio mogućnost da se postojeća toplana premjesti na drugu lokaciju van grada, jer bi to, kako je rekao, bilo neisplativo, s obzirom na to da će projekat toplifikacije grada, nakon čega će prestati potreba za korišćenjem kotlarnice u Skerlićevoj, biti realizovan u naredne dvije godine.

On je kazao da Opština očekuje da će joj do kraja godine Evropska banka za obnovu i razvoj odobriti kredit za realizaciju prve faze toplifikacije grada.

Evropska banka za obnovu i razvoj naručila je i finansirala izradu studije opravdanosti toplifikacije, koji su radili švedski stručnjaci. Predračun je da bi posao u prvoj fazi koštao oko 6,5 miliona eura, a u ta sredstva nije uključena izgradnja toplane u “Vektri Jakić”.

Tehničke pripreme završiti tokom ljeta

U Opštini su kazali da je nacrt ugovora o isporuci toplotne energije na razmatranju kod Evropske banke, te da je realno da bi taj novac realativno brzo mogao biti operativan, ali da se ne može krenuti ubrzo u realizaciju investicije zbog procedure i trajanja tenderskog procesa.

U lokalnoj upravi očekuju da bi se sve tehničke pripreme mogle završiti tokom ljeta.

Prva faza toplifikacije podrazumijeva dobijanje toplotne energije snage oko 20 megavata kojom bi se pokrio uži centar grada, prva i druga zona, odnosno zgrade koje imaju razvedene toplovodne instalacije.

Postojeća kotlarnica u Skerlićevoj ulici bila bi podstanica, a glavni toplovod do “Vektre Jakić” bio bi dug oko 3,5 kilometara.

"Osim izuzetnog uticaja na poboljšanje kvaliteta vazduha prednosti toplifikacije što se cijena neće obračunavati po metru kvadratnom prostora, već po isporučenoj količini toplotne energije, što će motivisati građane da rade na energetskoj efikasnosti, stanova ugradnjom termoizolacije. Značajno je da će prema preliminarnim proračunima slovenačke firme cijena jednog megavata na pragu toplane biti između 30 i 35 eura, što je cijena približna postojećoj.

Pregovori sa Vektrom traju

Realizacija prve faze toplifikacije koštala bi oko 6,5 miliona eura, a dio sredstava bi bio nepovratan, ostatak bi bilo kreditno zaduženje koje bi se realizovalo preko Vlade Crne Gore.

Uslov je, kaže Čolović, da bazni izvor toplote bude isključivo bio masa, a te uslove jedino ima kompanija “Vektra Jakić” sa kojom lokalna uprava odavno pregovara o realizaciji ove investicije.

U "Vektri Jakić" planiraju da do kraja godine krenu u realizaciju tog posla, a trenutno sa Opštinom usaglašavaju detalje ugovora, s obzirom na to da je toplana u “Jakiću” planirana kao bazni izvor energije, u okviru projekta toplifikacije grada. Planirana je gradnja novog kotla na bio masu od 30 megavata i rekonstukcija jednog od dva postojeća kotla na kombinaciju bio masa - ugalj.

"To se odnosi na prvu fazu realizacije projekta zagrijavanja grada, a mi planiramo proširenje Energane za još jedan kotao, kada se ukaže potreba za povećanjem potrebe za zagrijavanjem grada. Kupili smo i novi pokretni mlin za bio masu, austrijske proizvodnje", kazali su u “Vektri Jakić”.

Bonus video: