Komunalno preduzeće u Budvi oprostilo Opštini dug od 756 hiljada

Bivši gradonačelnik Rajko Kuljača se još 22. decembra 2010, samo dva dana prije hapšenja, obratio molbom UO JKP-a da se „koriguju potraživanja tog preduzeća prema Opštini”
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 16:16h

Prvo finansijsko olakšanje Opštini Budva stiglo je od Komunalnog preduzeća, čije je rukovodstvo prihvatilo zahtjev da se lokalnoj upravi oprosti 756 hiljada eura duga za održavanje čistoće, javnih zelenih površina i rasvjete za prethodne dvije godine.

O toj odluci Upravnog odbora JKP-a završnu riječ će dati odbornici u lokalnom parlamentu na predstojećem skupštinskom zasjedanju, čime bi Opština, barem na tren, bila relaksirana velikih potraživanja od povjerioca.

Bivši gradonačelnik Rajko Kuljača se još 22. decembra prošle godine, samo dva dana prije hapšenja, obratio molbom UO JKP-a da se „koriguju potraživanja tog preduzeća prema Opštini”.

“Nesporno je da se u ovu godinu ušlo sa značajnim dugom Opštine prema Komunalnom preduzeću koji je nastao zbog neizmirivanja redovnih računa po godišnjim ugovorima o održavanju čistoće. Osnovni razlog su učestala nelikvidnost i prezaduženost“, naveo je u Kuljača u pisanoj molbi.

Uz naglasak da su komunalci kvalitetno obavljali poslove, Kuljača je u molbi zatražio da se otpiše „određeno dugovanje koje bi moglo biti u visini 50 odsto godišnjeg ugovora“.

“Time bi značajno pomogli Opštini u nastojanju da se prevaziđe finansijska kriza kako bi dostigli uslove za normalno funkcionisanje i izmirenje svojih obaveza”, istakao je bivši gradonačelnik.

Upravni odbor JKP-a sa jednim glasom protiv usvojio je zahtjev Opštine, uz konstataciju da je „opštepoznata činjenica da je Opština već duži vremenski period u finansijskoj krizi“.

Opština se obavezala da u toku ove godine izmiri značajan dio preostalog duga. Konstatovano je da je ukupni dug Opštine za prošlu godinu 579 hiljada eura.

Ukupni dug Opštine se procjenjuje na 60 miliona eura duga, a novi gradonačelnik Lazar Rađenović izlazak iz teške situacije vidi u intenzivnoj naplati starih komunalija, poreza i ostalih javnih prihoda.

Bonus video: