Poznati španski fotograf obišao crnogorske maslinjake

Imate veoma kvalitetno maslinovo ulje, među najboljim na Mediteranu, kazao je Armengol.
55 pregleda 0 komentar(a)
Manel Armengol, Foto: Samir Adrović
Manel Armengol, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 03.05.2011. 16:06h

Poznati španski fotograf Manel Armengol, kome su decenijama motiv stara stabla maslina širom planete, posjetio je proteklog vikenda crnogorske maslinjake ne krijući oduševljenje kvalitetom ekstradjevičanskog ulja proizvedenog u mlinu stare ulcinjske familije Buzuku.

“Maslinovo ulje porodice Buzuku je odličan proizvod, malo je reći da je prvoklasan. Slično je i sa drugim uljima u Crnoj Gori, koje sam imao priliku da probam. Zato sa sigurnošću mogu da kažem da imate veoma kvalitetno maslinovo ulje među najboljim na Mediteranu”, kazao je Armengol za “Vijesti”.

Napominjući da u oblasti Taragona u Kataloniji postoje maslinjaci stari više od milenijuma, on je ocijenio i da pojedina stabla u Ulcinju imaju između 500 i 700 godina i vrlo kvalitetan plod.

Nakon Crne Gore, Armengol će posjetiti Albaniju, Grčku, Tursku i neku od sjevernih afričkih zemalja, dok je prethodno boravio u Andaluziji, Majorci, Sardiniji, Siciliji, Pulji, Sloveniji i Hrvatskoj.

“Kada se vratim kući sješću i napisati knjigu o ovom neobičnom putovanju, starim maslinama, ljudima koje sam sretao i sa kojima sam razgovarao, kao i o prekrasnim ljepotama zemalja kuda sam prošao”, kazao je Armengol koji je karijeru počeo kao novinar da bi od 1976. godine ”uplovio” u profesionalne fotografske vode.

Sa njim je na put krenula i njegova kćerka. Na pitanje da li će i ona postati fotograf, pa možda i neka vrsta konkurencije, on je odgovorio odrično.

“Mada mnogo voli fotografiju, njoj su opsesija film i kinematografija”, kazao je Armengo, i dodao da ni u Španiji nije lako biti umjetnik, baš kao ni u Crnoj Gori, pa i drugim državama širom svijeta.

Poznati fotograf imao je do sada 32 izložbe širom svijeta, a kao najupečatljivije i najuspješnije pobrao je one održane na Islandu, Barseloni i Lisabonu.

Mistično iskustvo

Fotograf Manel Armengol nije krio oduševljenje prirodnim ljepotama Crne Gore i Ulcinja.

“Ulcinj je veoma lijep grad i predstavlja pravi miks kultura što daje izuzetan multikulturalni izraz.

More, stari dvorci, rijeka Bojana, Velika plaža i Skadarsko jezero za mene je jedno mistično iskustvo koje ću, nadam se, vjerno prenijeti u svojoj knjizi, a ljubiteljima fotografije pokušati da dočaram na prvoj izložbi”, kazao je Armengol.

Bonus video: