Opština Plav: Radnici bez plata 5, bez doprinosa 18 mjeseci

Zaposleni u lokalnoj upravi nijesu bili voljni da komentarišu situaciju, osim što su konstatovali da bez plata više ne mogu da žive.
86 pregleda 0 komentar(a)
amill_1, Foto: A.IBRAHIMAGIĆ
amill_1, Foto: A.IBRAHIMAGIĆ
Ažurirano: 03.05.2011. 16:06h

Zaposleni u lokalnoj upravi u Plavu, kao i ostali budžetski korisnici, već pet mjeseci ne primaju zarade. Njih 124 u Opštini i 104 radnika preduzeća čiji je osnivač Opština i Praznik rada, 1. maj, dočekali su praznih džepova.

Osim neisplaćenih zarada, Opština nije uplaćivala doprinose i poreze na zarade zaposlenih 18 mjeseci, te se tako obaveze prema radnicima, ali i dobavljačima, iz mjeseca u mjesec uvećavaju.

Informaciju oko neisplaćenih zarada, doprinosa i poreza „Vijestima“ je potvrdio sekretar za privredu, razvoj i finansije Salih Šabović, koji nije mogao da precizira kada će zaposleni dobiti platu. Rekao je da se na tome aktivno radi, ali nije mogao da saopšti koliko Opština duguje svojim zaposlenima.

"Zaposleni u Opštini i preduzećima čiji je ona osnivač zadnju neto zaradu primili su za novembar prethodne godine. Za jednu neto platu za radnike koji rade u lokalnoj samoupravi, bez radnika JU Centar za kulturu, nama je potrebno oko 54.000 eura, a pored toga imamo i doprinose i poreze.

Radimo na prevazilaženju problema, Opština traži najpovoljnije ponude banaka da se zaduži, na period do pet godina, kako bismo isplatili najbitnije obaveze, a to su zarade zaposlenima i dugovi prema dobavljačima.

To kreditno zaduženje kretalo bi se od 700.000 do 1.000.000 eura, a naša garancija su sredstva koja nas sljeduju iz egalizacionog fonda“, rekao je Šabović.

On je najavio da će Opština ovih dana „izvršiti razrez poreza na nepokretnosti za ovu godinu, u skladu sa novim zakonom o nepokretnostima, koji će biti injekcija trenutnom stanju u opštinskoj kasi“.

Zaposleni u lokalnoj upravi nijesu bili voljni da komentarišu situaciju, osim što su konstatovali da bez plata više ne mogu da žive.

Opština Plav prema novim standardima ima oko 50 radnika viška. Zvaničnih podataka o broju ispod crte nema, ali je prema podacima dostupnim “Vijestima”, 10. septembra 2006. godine lokalna uprava bez svojih preduzeća imala 91 radnika, 1. jula 2010. imala je 119 uposlenih, dok je 28. aprila 2011. taj broj iznosio 124 zaposlena. Kada se tome dodaju 24 radnika JU Centar za kulturu, JP za stambeno-komunalnu djelatnost i Službe zaštite 80 radnika, iz opštinskog budžeta finansira se 228 osoba.

Ulaze revizori

U predlogu budžeta za tekuću godinu, koji je izglasan na sjednici Skupštine u Plavu, sredstva za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca planirana su za devet mjeseci u iznosu od 791.800 eura, što čini 69 procenata ukupno planiranih tekućih izdataka budžeta opštine za 2011.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine odbačena je Odluka o završnom računu budžeta za 2010, jer se prema ocjeni dijela odbornika, brojke u tom izvještaju u sve tri njegove cjeline ne poklapaju za završnim ciframa.

Izvještaj je odbačen uz zaključke da u lokalnoj upravi svoj posao treba da odrade revizorske službe, koje će ispitati poslovanje Opštine Plav. Dolazak revizora očekuje se ovih dana, a iz lokalne samouprave se nadaju da će rezultate imati do 15. maja.

Bonus video: