ODGOVOR PREVOZNICIMA

Ministarstvo: Pustili smo Austrijance jer su zaprijetili da će otići u Hrvatsku

“Naša inspekcija kaznila je austrijskog prevoznika i isključila ga iz saobraćaja na 48 sati"
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 07:54h

Nekoliko turističkih prevoznika sa primorja tražiće da nadležni iz Ministarstva saobraćaja odgovaraju što je, mimo zakona, dozvoljeno stranim prevoznicima da voze turiste u unutrašnjem saobraćaju u Crnoj Gori.

Sagovornici “Vijesti” kazali su da je ta institucija, zbog nečijih interesa, inostranim prevoznicima omogućila i da voze ekskurzije iz Crne Gore, što je, kako navode, suprotno svim međunarodnim ugovorima i obavezama.

Potkrepljujući svoje optužbe, oni su kazali da je Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju posljednji put prekršen tokom prvomajskih praznika, kada je Ministarstvo izdalo dozvolu prevozniku iz Austrije za prevoz turista po Crnoj Gori.

“Prošle godine se Udruženje turističkih prevoznika obratilo Ministarstvu saobraćaja sa zahtjevom da se poštuje zakon i da se ne dozvoli da strani prevoznici prevoze đačke ekskurzije iz Crne Gore. Tada su nam u Ministarstvu saobraćaja rekli da su to dozvolili na zahtjev nekih stranih turističkih agencija i da se to ubuduće neće ponoviti.

U Zakonu piše da strani prevoznici nemaju ta ovlašćenja, osim ako im Ministartvo ne izda posebnu dozvolu.

Za prvomajske praznike se dogodilo nešto još gore jer je isto Ministarstvo izdalo dozvolu prevozniku iz Austrije za prevoz turista po Crnoj Gori. Prije toga, inspekcija istog ministarstva kaznila je tog prevoznika i zabranila prevoz. Ipak, ministarstvo je dozvolilo da se to radi do petog maja”, saopštili su nezadovoljni prevoznici.

U Zakonu piše da strani prevoznici nemaju ta ovlašćenja, osim ako im Ministartvo ne izda posebnu dozvolu.

Austrijanci su bili penzioneri iz Kluba 50+

Pomoćnica ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević objasnila je da je u slučaju austrijskih turista napravljen ustupak, zbog, kako je rekla, interesa države i zahtjeva ambasade Austrije.

"U toj situaciji mi smo našli kompromisno rješenje koje će zadovoljiti interese i države i prevoznika"

“Naša inspekcija kaznila je austrijskog prevoznika i isključila ga iz saobraćaja na 48 sati, zato što nije imao potrebnu dozvolu. Nakon toga dobili smo zahtjev od austrijske ambasade i obrazloženje da je riječ o penzionerima iz Kluba 50 +, odnosno o ljudima u odmaklim godinama, sa posebnim potrebama.

Te ljude, gdje god idu, sa aerodroma preuzimaju posebni autobusi sa ortopedskim sjedištima, toaletima, kuhinjom i njih često umjesto vodiča prate ljekari. Bio je zahtjev da se omogući takav prevoz do 19. maja ili bi grupa od oko 250 turista napustila Crnu Goru i otišla u Hrvatsku.

U toj situaciji mi smo našli kompromisno rješenje koje će zadovoljiti interese i države i prevoznika, pa smo naložili da se izda dozvola za takav prevoz, ali do petog maja. Nakon toga moraće da angažuju ovdašnje prevoznike”, kazala je “Vijestima” Radić Ljubisavljević.

Ona je odbacila optužbe da Ministarstvo ne poštuje Zakon i da olako izdaje dozvole stranim prevoznicima.

“Ako je u proteklom periodu, od skoro 100 zahtjeva za izdavanje dozvole stranim prevoznicima, odobreno samo četiri, to dovoljno govori koliko se lako i često izdaju te dozvole.

I u ta četiri slučaja bilo je riječ o posebnim zahtjevima. Šta da radimo ako neko želi da ga voze dvospratni autobusi, a ovdašnji prevoznici ih nemaju”, istakla je Radić Ljubisavljević.

I država je na gubitku

Crnogorski turistički prevoznici tvrde da se puštanjem stranih prevoznika da iz Crne Gore voze turiste i eksurzije, te da voze u unutrašnjem saobraćaju, nanosi šteta državnom budžetu.

“Najskuplje u okruženje plaćamo putničke polise, polise osiguranja i gorivo. Osim toga, imamo i najveću amortizaciju, jer nemamo ni metar autoputa. Sa druge strane, inostrani prevoznici i agencije na ovakav način ne plaćaju nikakve obaveze prema državi.

To se dozvoljava, bez obzira što šteti državnom budžetu i što domaći prevoznici, i brojem vozila i kvalitetom usluga, mogu da pokriju gotovo sve potrebe”, tvrde prevoznici.

Galerija