Most iznad šetališta u Herceg Novom biće obnovljen

Citadela je obnovljena i 1702. u vrijeme mletačkog perfekta Petra Anđela Mano o čemu svjedoči i zapis na latinskom.
78 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi Šetalište, Foto: Arhiva Vijesti
Herceg Novi Šetalište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.05.2011. 16:45h

Zbog opasnosti od urušavanja, JP “Morsko dobro” će sa 50 hiljada eura finansirati sanaciju mosta iznad Šetališta koja povezuje tvrđavu Citadela (Mezaluna) sa njenim zaleđem.

Ukupna sanacija i rekonstrukcija tvrđave koja je stradala u zemljotresu 1979. godine kada su dijelovi njenih zidina pali u more, moraće da sačeka neka bolja vremena.

Pretpostavlja se da je temelj Citadele postavio bosanski kralj Tvrtko, koji je 1381. godine utemeljio i Herceg Novi. Kasnije su je dograđivali Turci. Kada su Mlečani 1687. zauzeli grad od Turaka, prva i osnovna briga im je bila da poprave gradska utvrđenja koja su bila teško oštećena, djelimično u borbama, ali i u zemljotresu 1667. godine koji je bio izuzetno razoran.

Citadela je obnovljena i 1702. u vrijeme mletačkog perfekta Petra Anđela Mano o čemu svjedoči i zapis na latinskom. Tada je tvrđava bila povezana sa susjednom “Forte mare” i činila je jedinstvenu fortifikacionu cjelinu.

Ta sastavnica je porušena u vrijeme izgradnje željezničke pruge od Uskoplja do Zelenike početkom 20- tog vijeka. Djelimično je oštećena i tvrđava koja od tada nije obnavljana.

Posao razaranja završila je priroda u razornom zemljotresu prije tri decenije.

Iako su poslije zemljotresa bila namijenjena sredstva za obnovu Citadele ona su utrošena za izgradnju domova kulture, a za tvrđavu na samoj morskoj obali urađen je samo program sanacije u kome je preciziran okvirni program rekonstrukcije Citadele i njegova buduća namjena.

Prije toga poznati operski pjevač Miroslav Čangalović je inicirao osnivanje Društva prijatelja starina i prirode Herceg Novog koje je trebalo da prikuplja sredstva za obnovu Citadele. Od oko dva miliona dinara koliko je bilo potrebno za taj projekat sakupljeno je samo 90.000 ondašnjih jugoslovenskih dinara.

Sredinom 1999. godine “Sky sat communications” iz Herceg Novog sklopio je ugovor sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom iz Budve o revitalizaciji Citadele. Tada prezentovani projekat trebalo je da se realizuje u tri faze, a ukupna investicija je trebalo da iznosi oko tri miliona dolara. Na tome je i ostalo.

Potpredsjednik Opštine Vlado Mračević kaže da je neizvjesno kada bi mogla početi obnova cijele tvrđave, jer nedostaju sredstva – riječ je o milionskim iznosima. Objašnjava da je tehnologija toliko uznapredovala da ni “podizanje” srušenih zidova iz mora sada ne bi predstavljalo problem.

Zbog atraktivnosti uređenje tvrđave predstavlja stalan izazov za brojne umjetnike. Nedavno je mlada arhitektica Jasenka Bojović kao diplomski rad dala njeno viđenje uređenja tvrđave koje je zamišljeno kao zanimljiv akvarijum sa različitim sadržajima.

Bonus video: