Konobari sada traže ličnu kartu na uvid, jače kontrole na maturama

U prethodnim akcijama privremeno je zatvoreno pet podgoričkih lokala „Stara Podgorica”, „Od sumraka do svitanja”, „Insomnia”, “Rodeo” i “Brodvej”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 14:45h

Nijedan lokal nije zatvoren zbog točenja alkohola maloljetnicima prethodnog vikenda.

Zamjenica glavnog inspektora Turističke inspekcije Svetlana Šljivančanin ocijenila je da su pojačane kontrole ugostiteljskih objekata koje sprovode sa Upravom policije urodile plodom.

"Ugostitelji su ozbiljnije shvatili naš rad, pa konobari sada mnogo češće traže ličnu kartu na uvid", rekla je Šljivančanin.

Ona smatra da je točenje alkohola maloljetnicima sistemski problem u čije rješavanje moraju ozbiljnije da se uključe, kako država i vaspitno-obrazovne institucije, tako i roditelji.

"Mi ćemo i dalje zajedno sa policijom vršiti svakodnevne kontrole, a posebno ćemo pojačati naše aktivnosti u vrijeme održavanja maturskih večeri", navela je Šljivančanin.

Ona je dodala da su u prethodnim akcijama privremeno zatvorili pet podgoričkih lokala „Stara Podgorica”, „Od sumraka do svitanja”, „Insomnia”, “Rodeo” i “Brodvej”.

Takođe su zatvoreni lokali „Madona” u Bijelom Polju i „Friends” u Nikšiću.

Prema Zakonu o turizmu za točenje alkohola maloljetnim licima propisana je kazna od 550 do 3.300 eura.

Kazna za pravno lice je od 110 do 550 eura.

Pet novčanih kazni

U posljednja dva mjeseca inspekcija je privremeno zatvorila sedam lokala zbog točenja alkoholnih pića maloljetnicima, od kojih je u pet slučajeva završen prekršajni postupak i počinioci novčano kažnjeni. Šljivančanin je kazala da lokali ostaju zatvoreni do završetka prekršajnog postupka i da se dozvola za rad ne može oduzeti pri prvom prekršaju, već samo ukoliko se radnja ponovi.

"Nakon završetka postupka, objekti su otvoreni usljed nemogućnosti izricanja zaštitne mjere, odnosno oduzimanja odobrenja za rad. U svakom sljedećem navratu biće zatvoreni", rekla je Šljivančanin.

Visina novčane kazne, kako ona navodi, zavisi od toga da li je prekršaj napravljen prvi put i koliko je maloljetnika zatečeno u ispijanju alkohola u lokalu.

Bonus video: