Evropska komisija pažljivo prati organizovanje Parade ponosa

Batler je dodala i da su trenutne prijetnje organizatorima putem Fejsbuka predmet zabrinutosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 13:01h

Evropska komisija (EK) pažljivo će pratiti mjere koje crnogorska vlast treba da preduzme, kako bi održavanje Parade ponosa bilo sigurno, saopšteno je iz kabineta evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku, Štefana Filea.

Portparol za proširenje i susjedsku politiku, Nataša Batler, rekla je agenciji MINA da je organizacija Parade, koja je najavljena za 31. maj, interna crnogorska stvar.

“Ovakvi događaji su organizovani u nekoliko država članica Evropske unije, kao manifestacija poštovanja prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT)”, kazala je ona.

Batler je dodala i da su trenutne prijetnje organizatorima putem Fejsbuka predmet zabrinutosti koje nadležni treba “pravilno da isprate”.

Ona je objasnila i da u zemljama Unije učešće predstavnika političkih stranaka ili zvaničnika često predstavlja podršku poštovanju ljudskih prava pripadnika LGBT populacije. “I kao manifestacija obaveze prema anti-diskriminaciji”.

Prema njenim riječima, borba protiv diskriminacije bilo kog oblika je ključna.

Naša zemlja kreće u pravom smjeru

“Učešće visokih zvaničnika na Paradi ponosa može da bude snažan simboličan gest, ali ono što je još važnije su svakodnevni napori za sprečavanje diskriminacije i borba na terenu”, navela je Batler.

“Napori i posvećenost da se poboljša pravni okvir i njegova implementacija su vidljivi”

Upitana da li je Crna Gora ostvarila napredak u poštovanju prava manjina, Batler je kazala da je drugi krug konsultacija između Crne Gore i EK o ključnim prioritetima pokazao da se naša zemlja kreće u pravom smjeru što se tiče mjera predviđenih za sprječavanje i borbu protiv diskriminacije najugroženijih grupa, među kojima su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije i Romi, Aškalije i Egipćani.

“Napori i posvećenost da se poboljša pravni okvir i njegova implementacija su vidljivi”, ocijenila je Batler.

Sprovođenje okvira antidiskriminacije

Ona smatra da, međutim, ostaje nekoliko važnih izazova.

"Sloboda izražavanja i udruživanja treba da bude u potpunosti poštovana"

“Posebno u pogledu čvrste implementacije pravnog okvira. Komisija očekuje da Crna Gora završi i konsoliduje svoje zakone i institucije postavljene u ovoj izuzetno delikatnoj oblasti, kreirajući efikasan i zadovoljavajući okvir za zaštitu i prava pripadnika manjina, posebno onih najugroženijih”, navela je Batler.

Ona je poručila i da naredne faze procesa integracija Crne Gore zavise od učinka zemlje, posebno kad je riječ o sedam ključnih prioriteta postavljenih u Mišljenju EK.

“Saradnja sa civilnim društvom i sprovođenje okvira antidiskriminacije su među ključnim prioritetima. Osim toga, sloboda izražavanja i udruživanja treba da bude u potpunosti poštovana. Crnogorske vlasti zato imaju obavezu da osiguraju puno poštovanje tih prava, bilo to u okviru Paradu ponosa ili u drugom okviru”, zaključila je Batler.

Bonus video: