Vlada razmatra obnovu crkve na Svetom Stefanu

Moguća obnova bi bila pod patronatom države, što bi značilo da bi crkva bila otvorena i za vjernike Crnogorske pravoslavne crkve.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 06:42h

Vlada Crne Gore raspravljaće danas o mogućnosti da sporna crkva na Svetom Stefanu ipak bude obnovljena, ali tako što bi se to izvelo pod patronatom države i što bi značilo da bi ona bila otvorena i za vjernike Crnogorske pravoslavne crkve, saznaju “Vijesti”.

Ministarstvo održivog razvoja pripremilo je za sjednicu Vlade materijal kojim se predlaže da se formira Komisija koja bi pronašla održivo rješenje. “Jedna od mogućnosti je da to bude na način što bi država obnovila crkvu, koja bi bila u vlasništvu “Budvanske rivijere”, kao i ostale dvije crkve na Svetom Stefanu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Vlade.

Odbor za obnovu hramova na Svetom Stefanu saopštio je juče kako ima informaciju da će nadzidani dio crkve Svetog Aleksandra Nevskog biti porušen večeras.

Paroh Siniša Smiljić kazao je za „Vijesti“ da je Odbor saznao da je određen termin rušenja, urpkos dogovoru mitropolita i premijera.

Rješenje o rušenju donijela je Vlada minulog četvrtka, ali je njegovo sprovođenje odloženo nakon dogovora premijera Igora Lukšića i mitropolita Amfilohija da se gradilište zapečati do pribavljanja dozvola.

“Mi više ne možemo da garantujemo mir na Svetom Stefanu, jer ukoliko se to desi situacija će izmaći kontroli, znajući trenutno raspoloženje među narodom”, rekao je Smiljić.

Bonus video: