Crkva na Svetom Stefanu biće obnovljena prema zakonima Crne Gore, ali i božijim

Naručen je kamen za zvonik crkve koja se obnavlja, i zvono, a spreman je i stari ikonostas crkve.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 13:09h

Crkva Svetog Aleksandra Nevskog biće obnovljena prema zakonima, a o daljim aktivnostima dogovoriće se predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade, saopšteno je poslije služenja liturgije u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana na Svetom Stefanu.

Obnova crkve bila je nastavljena, uoči vaskršnjih praznika, uprkos dogovoru predstavnika Ministarstva turizma i održivog razvoja i mještana da će radovi biti obustavljeni do dobijanja potrebnih dozvola.

Premijer Igor Lukšić i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije su se, poslije toga, dogovorili da izgradnja crkve bude obustavljena tokom vjerskih praznika i da se situacija razriješi u skladu sa zakonima.

"I pored svega, obnovićemo hram Svetog Aleksandra Nevskog, u skladu sa zakonima, ali prije svega božijim zakonima", kazao je, nakon služenja liturgije na Svetom Stefanu, paroh pašatrovski Siniša Smiljić.

On je saopštio, da je naručen kamen za zvonik crkve koja se obnavlja, i zvono, a spreman je i stari ikonostas crkve Svetog Aleksandra Nevskog, koji je sačuvan u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana i koji će nakon restauracije biti vraćen.

Predsjednik Odbora za obnovu hramova na Svetom Stefanu, Petar Kentera je ocijenio da nije bilo razloga za intervencijom inspekcije i planiranog rušenja hrama Svetog Aleksandra Nevskog, jer se obnavlja crkva iz 15. vijeka, koja se radila u istim gabaritima, kao što je to bilo i ranije.

"O daljim aktivnostima dogovoriće se Mitropolija crnogorsko primorska, odnosno mitropolit Amfilohije sa predsjednikom Vlade Igorom Lukšićem", kazao je Kentera.

Galerija

Bonus video: