NOVA "CATARA"

Trajekt "Teodo" porinut u pulskom brodogradilištu

Ovo će biti drugi po veličini od ukupno šest brodova "Pomorskog saobraćaja" koji obavljaju trajektni prevoz na liniji Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 11:40h

Nova trajekt Pomorskog saobraćaja "Teodo" porinut je 18. aprila u brodogradilištu "Tehnomont" u Puli, a preduzeću iz Kamenara očekuju da bi novi trajekt trebalo da uplovi u Boku krajem maja ili početkom juna .

"Registracione i statutarne dokumente očekujemo da bi mogli pribaviti do polovine juna , kada bi "Teodo" mogao i ući u redovan saobraćani promet" , saopštili su iz "Pomorskog saobraćaja".

Novi trajekt koji je dobio naziv po starom imenu Tivta biće drugi po veličini od ukupno šest brodova "Pomorskog saobraćaja" koji obavljaju trajektni prevoz na liniji Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige.

Kompanija iz Kamenara u izgradnju "Teoda" uložila je oko 3 miliona eura, a brod će vizuelno biti sličan trajektu "Igalo".

Iako se novi trajekt "Pomorskog saobraćaja" gradi po izmijenjenom i modernizovanom projektu po kojem je 1982. godine na Korčuli napravljen "Igalo" radi se o jednom potpuno novom projektu usklađenom sa najnovijim odredbama SOLAS konvencije i ostalim međunarodnim sigurnosnim i ekološkim standardima.

Nakon novog trajekta "Grbalj" koji je sagrađen lani u slovenačkom brodogradilištu u Izoli "Teodo" će u susret narednoj turističkoj sezoni biti značajno "pojačanje" floti "Pomorskog saobraćaja".

Nova "catara" biće duga 43,7, širok 15, a gaz mu iznosi 1,85 metara.

Sa nosivošću od 270 tona moći će da ukrca 40 automobila, a pokretaće ga dva "Cummins" dizel motora ukupne snage 1.200 konja.

Galerija

Preporučujemo za Vas