Mladi u Crnoj Gori mogu dati svoj doprinos pošumljavanju

Akcija pošumljavanja će biti organizovana 20. maja u svim zemljama članicama Ujedinjenih Nacija
0 komentar(a)
sadnice, Foto: Arhiva Vijesti
sadnice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2011. 11:21h

Ministarstvo prosvjete i sporta pozvalo je škole, djecu i mlade da se uključe u program "ENO: Životna sredina onlajn" i učestvuju u akciji pošumljavanja koja će biti organizovana 20. maja u svim zemljama članicama Ujedinjenih Nacija.

U okviru Međunarodnog dana biološkog diveziteta i Međunarodne godine prvo drvo biće zasađeno u podne u Okeaniji, a prateći sunce, novo će biti zasađeno u Aziji, Evropi i Africi, nakon čega će lanac stići i do Amerike.

Kako je objašnjeno program "Eno: Životna sredina onlajn" je globalna virutelna škola i mreža za održivi razvoj koji je počao sa radom prije desetak godina, dok će u njoj ove godine učestvovati oko šest hiljada škola iz 134 države.

Da bi se crnogorske škole, omladinske organizacije uključile u ovogodišnju akciju pošumljavanja potrebno je da se registruju na veb sajtu www.enotreeday.net najkasnije do 13. maja.

Kako su saopštili iz Ministarstva sve informacije, uputstva i materijale zainteresovani mogu pronaći na toj internet stranici.

U prošlogodišnjoj akciji pošumljavanja ENO škole su zasadile preko pet miliona stabala u 150 država.

Iz Ministarstva su saopštili i da se zaintersovane škole mogu prijaviti za učešće na ENO konferenciji - Šume za budućnost koja će se održati od 13. do 17. septembra u Finskoj, te istakli da je to idealna prilika za učenike i nastavnike da se upoznaju sa programom namijenjenim obrazovanju i zaštiti životne sredine.

Bonus video: