OŠ "Mileva Lajović Lalatović" obilježila Dan Roma

"Riječ Rom znači čovjek. Svi smo isti i razlike među ljudima ne treba da postoje. U našoj školi učenici romske i egipćanske zajednice su ravnopravni i obrazuju se u kontinuitetu"
119 pregleda 0 komentar(a)
Dan Roma, OŠ Mileva Lajović Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Dan Roma, OŠ Mileva Lajović Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.04.2018. 12:26h

Pod sloganom "Budimo jednaki, raskinimo predrasude" u Osnovnoj školi "Mileva Lajović Lalatović" u Nikšiću obilježen je Svjetski dan Roma, koji se slavi 8.aprila, na dan kada je 1971.godine održan Kongres Roma u Londonu. Direktorica škole, Vera Božović, podsjetila je da su na pomenutom Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

"Riječ Rom znači čovjek. Svi smo isti i razlike među ljudima ne treba da postoje. U našoj školi učenici romske i egipćanske zajednice su ravnopravni i obrazuju se u kontinuitetu", kazala je Božović.

U školi "Mileva Lajović Lalatović" od hiljadu učenika 15 odsto čine pripadnici RE populacije, tačnije njih 152, i to je škola u Nikšiću sa najvećim brojem romske i egipćanske djece. Božović je kazala da upravo ta raznolikost školu čini još ljepšom i boljom i učenicima i roditeljima RE populacije praznik čestitala uz poruku da nastave da "koračaju vlastitim putem". Nije zaboravila da praznik čestita i na romskom jeziku – "Bahtalo e ronmengo, Đive".

Učenici škole priredili su bogat kulturno–umjetnički program, a svaka tačka najavljena je na romskom jeziku.

Bonus video: