U školi "Luka Simonović" u Nikšiću nastavljen štrajk

Nastavnici osnovne škole „Luka Simonović“ obustavili su nastavu zbog (ne)izbora direktora pomenute vaspitno-obrazovne ustanove.
261 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 09:01h

U školi "Luka Simonović" u Nikšiću jutros nije počela nastava jer su nastavnici odlučili da štrajkuju zbog izbora v.d.direktora škole Vuka Nikolića i traže da tu funkciju obavlja dosadašnji direktor Blagutin Knežević.

U školu bi trebalo da dođu predstavnici Ministarstva prosvjete i da sa nastavnicima razgovaraju o nastaloj situaciju.

Tačno u 7.30 učenici su ispred škole čekali zvono koje će oglasiti početak nastave. Umjesto toga naišli su na zatvorena vrata a njihovi nastavnici su u zbornici razgovarali o dešavanjima u školi i o tome da li da nastave sa štrajkom koji je započet dan prije Vaskršnjih praznika.

Nastavnici molili djecu da idu kući

Dok su nastavnici održavali sastanak učenici su skandirali ime dosadašnjeg direktora, donijeli parole podrške, ali i zasuli školu jajima i dimnim bombama, koje su sami napravili, u znak protesta što je Nikolić postavljen za v.d.direktora.

Nastavnici su izašli i zamolili ih da odu kući a da će o tome da li nastave ima sjutra ili ne biti blagovremeno obavješteni.

Jedan broj njih je poslušao nastavnike dok su oni uporniji ostali da čekaju dolazak predstavnika Ministarstva prosvjete.

Škola zasuta jajima

Nastavnici osnovne škole „Luka Simonović“ obustavili su nastavu zbog (ne)izbora direktora pomenute vaspitno-obrazovne ustanove.

Rok za izbor direktora bio je 12.februar i nakon 66 dana kašnjenja ministar ih je 18.aprila obavijestio dvijema odlukama – o neizboru ni jednog kandidata i o imenovanju v.d.direktora sa liste prijavljenih kandidata, iako, prema izjavi nadležnih iz Ministarstva prosvjete ni jedan od kandidata nije zadovoljio tražene uslove.

Ministarstvo prosvjete upozorilo je da će sankcionisati eventualno kršenje zakona, istakavši da Nastavničko vijeće nije nadležno da “donosi odluke o obustavi nastave, niti da bira direktora”.

I Savjet roditelja podržao je bivšeg direktora, zatraživši od Stijepovića da “preispita” odluku.

Roditeljima nije dozvoljeno da prisustvuju sastanku

Ljiljana Zorić, predsjednica Savjeta roditelja kazala je novinarima da je bila iznenađena odlukom v.d. direktora Vuka Nikolića da predstavnici roditelja ne mogu da prisustvuju jutrošnjem sastanku.

"U cilju stišavanja situacije i nalaženja mirnog rješenja za koje smo ubjeđeni da još uvijek postoji ako svi pokažemo dobru volju došli smo da vidimo šta će se desiti sa našom djecom, kakva je odluka Nastavničkog vijeća. Htjeli smo da i mi damo dobar doprinos svemu ovome ali Nikolić nam je kazao da ako se on pita ne dozvoljava nam da prisustvujemo sastanku. Bili smo neprijatno iznenađeni jer smo mi njemu 19.aprila dozvolili da prisustvuje našem sastanku” kazala je Zorić.

Ona je istakla da su njihov cilj djeca i da su zbog toga zakazali novi sastanak Savjeta roditelja za danas u 17 časova.

Galerija

Bonus video: