Nastavnici OŠ "Luka Simonović" stupaju u štajk zbog izbora direktora

Doskorašnji direktor škole Blagutin Knežević kazao je “Vijestima” da nastave “neće biti od utorka”.
380 pregleda 0 komentar(a)
OŠ "Luka Simonović", Foto: Ivan Petrušić
OŠ "Luka Simonović", Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.04.2011. 16:09h

Zaposleni u nikšićkoj OŠ “Luka Simonović” stupiće u štrajk zbog odluke Ministarstva prosvjete da za vd direktora te ustanove izabere Vuka Nikolića.

Doskorašnji direktor škole Blagutin Knežević kazao je “Vijestima” da nastave “neće biti od utorka”, istakavši da je za takvu odluku Nastavničkog vijeća glasalo 57 zaposlenih, dok je samo jedan bio uzdržan.

“Ministar prosvjete (Slavoljub Stijepović) nas je 18. aprila iznenadio dvjema odlukama u istom danu. Jedna je neizbor nijednog kandidata, druga je imenovanje vd direktora sa iste te liste. Nastave neće biti od utorka jer je Nastavničko vijeće donijelo takvu odluku 20. aprila. U pitanju je imenovanje vd direktora Vuka Nikolića...”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Nastave neće biti od utorka jer je Nastavničko vijeće donijelo takvu odluku 20. aprila. U pitanju je imenovanje vd direktora Vuka Nikolića...”, kazao je Knežević “Vijestima”.

On tvrdi da Savjet roditelja “bezrezervno podržava” odluku Nastavničkog vijeća i sada već bivšeg direktora.

Ministarstvo prosvjete upozorilo je da će sankcionisati eventualno kršenje zakona, istakavši da Nastavničko vijeće nije nadležno da “donosi odluke o obustavi nastave”, niti da bira direktora.

“Svim prosvjetnim radnicima glavna dužnost je, a i moralna obaveza, da obezbijede djeci pravo na obrazovanje. Napominjemo da su svi prosvjetni radnici dužni da poštuju zakone iz oblasti obrazovanja, kao i Zakon o štrajku, jer u suprotnom podliježu propisanim zakonskim sankcijama. Ukoliko dođe do obustave rada u OŠ „Luka Simonović“ u Nikšiću, prosvjetni inspektor će obići ovu školu i preduzeti dalje radnje i mjere iz svoje nadležnosti”, saopštila je portparolka Ministarstva Vesna Gajević “Vijestima”.

Knežević je, međutim, indirektno poručio da je Stijepović već prekršio zakon.

“Zakon je predvidio da je do 12. februara 2011. godine morao biti izvršen izbor direktora svih škola. Međutim, to nije bio slučaj sa... školom “Luka Simonović” gdje se na odluku ministra Stijepovića čekalo preko dva mjeseca, tačnije 66 dana”, pojasnio je Knežević.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju predviđeno je da se izbor direktora svih vaspitno-obrazovnih ustanova obavi obavi u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu.

Zakon je stupio na snagu polovinom avgusta prošle godine, nakon što je 27. jula usvojen u Skupštini.

Stijepović je imenovao Nikolića 18. aprila, dva mjeseca kasnije nego što je predviđeno Zakonom, a Ministarstvo prosvjete navodi da je “primopredaja dužnosti” obavljena 21. aprila.

Stijepović je imenovao Nikolića 18. aprila, dva mjeseca kasnije nego što je predviđeno Zakonom, a Ministarstvo prosvjete navodi da je “primopredaja dužnosti” obavljena 21. aprila.

Konkurs za izbor direktora objavljen je 8. decembra 2010. godine.

Nastavnici OŠ “Luka Simonović” obustavili su nastavu već prošlog četvrtka. Nakon održanog jednog časa građanskog vaspitanja, đaci su pušteni kući. Dan ranije, Nastavničko vijeće je jednoglasno podržalo Kneževića I zatražilo da on bude reizabran.

I Savjet roditelja podržao je bivšeg direktora, zatraživši od Stijepovića da “preispita” odluku.

Bonus video: