Na Žabljaku zadovoljni početkom turističke predsezone

Turistima se sugeriše da ne idu visoko u planinu jer je snijeg velik, a nemaju potrebnu opremu za planinarenje.
67 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak Južnoafrikanci, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak Južnoafrikanci, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 25.04.2011. 12:01h

Turistička predsezona na Žabljaku se zahuktava, a sa toplijim danima počeli su da pristižu i prvi gosti.

Prema riječima direktora turističke organizacije Žabljaka Bora Nikolića većina gostiju je iz inostranstva.

"To su Francuzi, Italijani, Šveđani, Izraelci, Danci, Portugalci pa čak i turisti iz Brazila. To su prvi vjesnici dobre ljetnje sezone. Utisak je da su oduševljeni ambijentom, gostoprimstvom i smještajem u hotelima, privatnom aranžmanu ili u autokampovima. Žele u planinu, najviše u Ledenu pećinu, na Ćurevac, po neki i na Bobotov kuk. Interesuju se za ragting, obilazak oko Durmitora i za bandži skokove sa velikog mosta na Tari", kazao je Nikolić.

On je dodao da je turistima sugerisano da još ne idu visoko u planinu jer je snijeg velik, a nemaju potrebnu opremu za planinarenje.

Nikolić je rekao da su se neki od turista, koji su željeli da posjete vidikovac Ćurevac, požalili da tamo nijesu stigli jer nije bilo kvalitetne signalizacije koja je još pod snijegom ili je tokom zime porušena.

Iznio je i zapažanje da je signalizacija na markiranim stazama dotrajala i da je neophodno obnoviti prije većih turističkih posjeta.

Firma "Bandži Tara" iz Kolašina, partnerski sa kolegama iz Velike Britanije i Hrvatske prošle godine je organizovala atraktivnu ponudu skokova sa najvisočijeg, 150 metara viskokog luka velikog mosta.

Ekstremna ponuda izazvala je veliko interesovanje pa je preko 600 avanturista prošlog ljeta letjelo u ambis najdubljeg evropskog kanjona.

Platforma će se vjerovatno ponovo montirati narednih dana jer, kako nam je kazao predstavnik organizatora Tomas Vadington, predat je zahtjev nadležnim državnim institucijama i čekla se njihov odobrenje.

Biciklima od Golubovaca do Žabljaka

Poput mnogih stranaca koji su proteklih dana posjetili Žabljak u taj grad je došlo i troje mladih iz Južne Afrike.

Nakon posjete Crnom jezeru i obilasku ostalih ljepota Žabljaka najavili su da će se biciklima spustiti na more.

Uz kanjon Morače u Kolašin, onda na Biogradsko jezero, potom u Mojkovac.

Upitani za most na Tari gosti iz Južne Afrike zbunjeno su odgovorili da će ga tek posjetiti, a onda su na mapi vodiča pokazali da su iz motela "Ravljaka", gdje su prenoćili, serpentinama nekategorisanog puta izašli na Sinjajevinu pa preko nje vozeći bicikla i idući pješke stigli do Žabljaka.

Nakon posjete Crnom jezeru i obilasku ostalih ljepota Žabljaka najavili su da će se biciklima spustiti na more.

Oduševljeni su ljepotama Crne Gore, zadovoljni hranom, rakijom i gostoprimstvom.

Bonus video: