Odbor za obnovu hramova: Prijete i plaše, ali smo složni

Nakon što je u četvrtak došlo do kulminacije tenzija na Svetom Stefanu,strasti se ne stišavaju
86 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, crkva, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, crkva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.04.2011. 19:46h

Odbor za obnovu hramova na Svetom Stefanu konstatovao je da se vrše sistematska zaplašivanja vjernika na podučju Svetog Stefana, Pržna i Miločera, onih koji su prije tri dana branili Inspekciji zaštite prostora da poruši nadzidani dio crkve Svetog Aleksandra Nevskog na gradu- ostrvu, te jednoglasno zaključio da neće dozvoliti "rušenje svetinje".

Nakon što je u četvrtak došlo do kulminacije tenzija na Svetom Stefanu, kada je kordon specijalne antiterorističke jedinice probio živi zid mještana koji su branili Inspekciji zaštite prostora da poruši dio hrama koji su obnovili, strasti na Svecu se ne stišavaju.

Odbor je, kako je "Vijestima" rečeno nakon vanrednog sastanaka koji je na Veliku subotu održan, obaviješten od strane mještana da su i dalje "svi pripravni, te da će se ponovo okupiti, još u većem broju ukoliko ponovo uslijedi rušenje".

Inspekcija zaštite prostora donijela je rješenje o rušenju, nakon odluke Vlade da se izgrađeni dio na ostacima crkvice mora porušiti.

"Odbor je jednoglasan da se poštuje dogovor koji je postignut između mitropolita Amfilohija i premijera Igora Lukšića", kaže Smiljanić.

Postignut dogovor

Neslavna priča o crkvi iz 15. vijeka, posvećenoj Roždestvu presvete Bogorodice, koja je 1937. preimenovana u crkvu Svetog Aleksandra Nevskog po molbi kraljice Marije Karađorđević, počinje krajem 50- ih godina prošlog vijeka kada je za potrebe izgradnje kockarnice i restoranske terase elitnog grada-hotela porušena.

Investitor, grčka "Restis grupa" je prije dvije godine otkopala ostatke hrama, nakon čega slijedi incijativa mještana da se crkva obnovi i da joj se vrati krov i zvonik, po projektu koji je blagoslovio mitropolit Amfilohije.

"Odbor je jednoglasan da se poštuje dogovor koji je postignut između mitropolita Amfilohija i premijera Igora Lukšića, tako da niko neće graditi, čak niko od nas neće ni nogom kročiti tamo", kazao je za "Vijesti" član Odbora, paštrovski paroh otac Siniša Smiljić.

On je naveo da čekaju da se poslije praznika razriješi cijela situcija, te da se pribave neophodna dokumenta za nastavak obnove hrama.

Upitan da li je njemu lično i kome je iz Odbora unazad nekoliko dana prijećeno, paroh Smiljić nije htio da komentariše, navodeći da dovoljno govori podatak da kao sveštenik u Crnoj Gori "već četiri godine ne može se prijavi kao građanin, odnosno dobije mjesto boravka".

Odbor je, takođe, započeo potpisivanje nove petcije za obnovu hrama, jer, kako je zaključeno, ona će obuhvatati kompletnu Crnu Goru. Raniju peticiju potpisalo je 800 građana i bila je više lokalnog karaktera, odnosno vezana za parohiju. Na Fejsbuku već pola godine postoji grupa za obnovu hrama Svetog Aleksandra Nevskog koja ima više od 4.000 članova, a Odbor će svoju kampanju, kako je konstatovano, nastaviti i preko medija i štampanjem progandnog materijala.

Odbor će, kako su to "Vijesti" već objavile, u narednih desetak dana o cijelom problemu na Svetom Stefanu upoznati i ruskog patrijarha i vladu te zemlje. Kako se navodi iz Odbora, već je kontaktirana osoba koja će za to biti zadužena.

Već u utorak na Svetom Stefanu, u centralnoj crkvi posvećenoj arhiđakonu Stefanu, po kome je ostrvo i dobilo ime, biće održana praznična liturgija na kojoj se očekuje dolazak velikog broja vjernika.

Radulović: Poslali smo ružnu sliku uoči sezone

Međutim, dešavanja na Svetom Stefanu poslala su jako ružnu poruku potencijalnim turistima koji žele doći u Crnu Goru, smatra Radulović

"Ova 2011. je godina oporavka, što uskršnji praznici pokazuju jer je Budva puna gostiju više nego ikada. To je dobar znak za jednu, već sada možemo reći, perspektivnu sezonu. Međutim, dešavanja na Svetom Stefanu poslala su jako ružnu poruku potencijalnim turistima koji žele doći u Crnu Goru. Ako je hram sakralni objekat za vjersku zajednicu, onda možemo slobodno reći da je Sveti Stefan zajedno sa crkvom turistički hram ne samo za Crnu Goru, nego i cijeli region. Zato se i pitam zar se to moralo desiti sada, na pragu sezone, a ne u decembru ili januaru. Bez ambicija da presuđujem, postavljam sebi pitanje kako je moguće da se jedan objekat koji nema dozvolu, a koji je neko iz najplemenitijih i najreligioznijih pobuda, i to na svetu nedjelju, počeo da obnavlja, a da se prethodno postigao dogovor između sve četiri strane da se radovi obustave dok se ne sačeka saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika. Znači samo par sati od dogovora neko danonoćno gradi i onda se na Veliki četvrtak dešava ono što se desilo. Mogu samo da izvučem jedan zaključak - da je hram tu samo instrument za nešto drugo", kazao je Radulović.

On je naveo da je država dužna da štiti interese države, da se zakoni poštuju i shodno njima postupa.

"Država je na Svetom Stefanu bila isprovocirana da reaguje onako kako smo svi vidjeli i možda je upravo to bio jedan od razloga. Vjerujem da će država pokazati da smo suverena i nezavisna zemlja i da svi, od građana pa do graditelja, moraju da se ponašaju u skladu sa zakonom. Rezultat svega toga je slika koja je pošla u svijet, a koja nikome nije bila potrebna, a ponajmanje Budvi i Crnoj Gori", zaključio je Radulović.

Bonus video: