Manifestacija "Pčelari svome gradu" na Trgu Republike

Tokom manifestacije pčelari su ponudili svojim potrošačima med i ostale pčelinje proizvode i tako promovisali zdravu hranu i pčelarstvo
334 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 14:45h

Jednodnevna manifestacija, pod nazivom "Pčelari svome gradu", koju organizuje Udruženje pčelara "Podgorica" održava se na Trgu Republike.

Tokom manifestacije pčelari pomenutog Udruženja ponudili su svojim potrošačima med i ostale pčelinje proizvode i tako promovisali zdravu hranu i pčelarstvo.

Tegla meda može se kupiti za devet ili 10 eura u zavisnosti od proizvođači koji na svojim štandovima, prodaju razne pčelinje proizvode, ali i pored praznične atmosfere - uskršnjih praznika, odziv građana je, kako kažu pčelari, solidan.

Miloje Vujašević, teglu pelinovog meda iz Kuča prodaje 10 eura, a osim meda na njegovom štandu može se kupiti i polenov prah.

"Bavim se 13 godina pčelarstvom i član sam Udruženja pčelara "Podgorica", a trenutno imam oko 40 košnica. Redovni sam učesnik sličnih manifestacija koje promovišu zdravlje i zdravu ishranu, a učestvovao sam na manifestaciji u Tivtu, u Virpazaru na danima ribe i ukljeve, gdje sam izlagao svoje proizvode, kao i na sajmu u šoping molu "Delta city" koje je Udruženje organizovalo i u šoping centru "Mall of Montenegro". Med koji pravim je izuzetnog kvaliteta, a na sajmu u Novom Sadu, za pelinov med koji prodajem, dobio sam najveću nagradu, veliku zlatnu medalju, koja će mi biti uručena 27. ovog mjeseca", kazao je Vujašević.

Kvalitetni crnogorski med

Crna Gora je, kako ističe, podneblje poznato po kvalitetnom medu, ali je med zato najskuplji u regionu, zato što je najkvalitetniji,

"Ove godine sam ostvario rekord po dobijenom medu iz košnica, dobio sam 27 kilograma po košnici, a prošle godine sam imao dva vrcanja", kaže Vujašević, ističući da oko pčela treba puno posla, naročito u proljeće.

Vlado Radulović, koji radi u savezu pčelara u Crnoj Gori, izlagao je na svom štandu pčelinje proizvode, a livadski med iz Šavnika sa 1000 mnv, se na njegovom štandu mogao kupiti za devet eura.

"Odazvao sam se ovoj manifestaciju koju organizuju moje kolege iz Podgorice, ne samo iz ekonomskih razloga već i radi druženja i promovisanja pčelarstva, prvenstveno meda kao zdrave hrane i lijeka. Bavim se 15-ak godina pčelarstvom i redovni sam učesnik na sličnim manifestacijama. Sa kolegama iz Podgorice imamo dobru saradnju i svi zajedno radimo na promovisanju i približavanju pčelarstva potrošačima", kazao je Radulović.

Na atraktivnoj lokaciji

On je pohvalio dobru organizaciju, atraktivnu lokaicju koju im je Glavni grad ustupio, a posjećenost je, kako je kazao, malo slabija zbog praznika.

Vesna Kovačević na svojem štandu prodaje šumski i kestenov med za 10 eura, sa područja Lješanske nahija i Crmnice.

"Rado sam se odazvala ovoj jednodnevnoj proljećnoj manifestaciji kao i uvijek, da bi prezentovala zdravu ishranu. Imam redovne mušterije kako kući tako i na sajmu, a trenutno imam između 200 i 250 košnica. Bila sam šampion u proizvodnji meda 1998. godine i višestruki rekorder u Crnoj Gori. Prodajem takođe polenov prah, propolis, med u saću, med sa kandiranim voćem, rakiju sa propolisom i medušku", kazala je Kovačević.

Galerija

Bonus video: