Odbor za obnovu hramova pozvao u pomoć i ruskog patrijarha

Istina je da smo zakazali sastanak odbora. Na njemu ćemo dogovoriti dalje korake našeg djelovanja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2011. 15:40h

Nakon burne noći, kada je u jednom trenutku umalo došlo do sukoba policije i mještana okupljenih ispred ulaza u grad hotel, kako bi spriječili rušenje novoizgrađenog dijela hrama svetog Aleksandra Nevskog, danas je na Svetom Stefanu bilo mirno.

Međutim, da tek slijede burni dani, potvrđuje i to što je za sjutra zakazan prošireni sastanak Odbora za obnovu hramova, na koji je pozvano 30 predstavnika svih bratstava Paštrovića.

Inspekcija je juče, nakon dogovora premijera Igora Lukšića i mitropolita Amfilohija, umjesto rušenja, zapečatila gradilište na iskopinama srednjevjekovnog hrama.

“Istina je da smo zakazali sastanak odbora. Na njemu ćemo dogovoriti dalje korake našeg djelovanja. U svakom slučaju, jedinstveni smo da nećemo dozvoliti da se crkva poruši”, kazao je kratko za „Vijesti“ paroh Siniša Smiljić.

Odbor je danas uputio i čestitku ruskom patrijarhu Kirilu povodom hrišćanskog praznika Uskrsa, zatraživši da se pomoli za “hram Svetog Aleksandra Nevskog, koji krvari na Svetom Stefanu“.

Iz odbora su naveli da će naknadno upoznati ruskog patrijarha o cijelom problemu u vezi sa crkvom, koja je posvećena ruskom svetitelju, te zatražiti od njega pomoć da preko Vlade te zemlje i ambasade u Crnoj Gori utiče da se ona obnovi.

Mnogi od članova kabineta ruskog patrijarha ljetuju upravo kod mještana na Svetom Stefanu, te će i takve prijateljske veze biti iskorišćene.

Odbor je danas započeo i štampanje propagandnog materijala, te koncipiranje kompletne kampanje za očuvanje crkve na Svetom Stefanu.

NS: Računajte na nas

Narodna stranka najoštrije osuđuje namjeru rušenja hrama svetog Aleksandra Nevskog i daje punu podršku crkvenom odboru u namjeri da obnove ovu svetinju.

Proglašavanjem za arheološko nalazište objekat koji je srušen takoreći juče, govori o gruboj zamjeni teza jer otkriva svijest koja je preživjela u određenim državnim institucijama, koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je vrijeme rušenja crkvi zamijenilo vrijeme njihove obnove, kao što je to slučaj i na Svetom Stefanu, navodi se u jučerašnjem saopštenju NS, koje je potpisao portparol Slaviša Guberinić.

Narodna stranka, kako se dodaje, očekuje od nadležnih državnih službi da smire strasti u vrijeme Uskrsa, “tako što više neće slati policiju u punoj ratnoj opremi na svoj narod, čime će doprinijeti smirivanju tenzija”. “I mi ćemo dati svoj skromni doprinos tako što će pomoći obnovu crkve na Svetom Stefanu”, piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: